Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Evropo, otřes se! V Řecku vyhrála volby krajní levice: Konec šetření!

Šéf krajně levicove strany Syriza  Alexis Tsipras opouští volební místnost.
Šéf krajně levicove strany Syriza Alexis Tsipras opouští volební místnost.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
25. ledna 2015
18:44

V předčasných parlamentních volbách v Řecku podle prvních odhadů zvítězila krajně levicová opoziční strana SYRIZA, která se chce vykašlat na úsporná opatření a znovu si povolit opasky. Volby proto pravděpodobně budou začátkem nového kurzu v řecké politice, který může v krajním případě znamenat vystoupení země z eurozóny a šok pro mezinárodní finanční trhy.

SYRIZA se ostře staví proti úsporné politice pravicové vlády a slibuje vyjednat lepší podmínky pro splácení řeckého dluhu. Předvolebním průzkumům tato politická formace dominovala už několik týdnů.

Z odhadů zveřejněných těsně po uzavření volebních místností zatím není jasné, zda bude předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras moci sestavit jednobarevnou vládu. Vítěz voleb ale může podle řeckého volebního systému počítat s bonusem 50 křesel.  

Prezident Karolos Papulias, kterému v březnu končí funkční období, varoval, že Řeky čekají těžké časy a že by se měli rozhodovat s chladnou hlavou. Předčasné volby byly v zemi vypsány kvůli tomu, že parlament nebyl koncem loňského roku schopen zvolit Papuliasova nástupce.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč).

1tigrusenka ( 26. ledna 2015 07:43 )

kung-fu-jane:jsem VAŠE NINUNKA, ...ninunka..., bum-bac-bum, JÁ KRAKONOS500, gogo, kraken, vegeta, 2X!! abecedy, xx25, atakdále dokonce mrdkazeman, santixkauz kung-fu-jane - tapetáři EVO 2. KLONUJU VÁS, nově klonuju wimr.. alias vog.ht ........klonuju snad všechny Ještě dohledávám/e. TO JE HNOJE a to tu chybí r. 2013-4! dodatek večer 20.2.2015!!! .

1tigrusenka ( 26. ledna 2015 07:42 )

jsem komunistka, když vyhrál volby Teodorakis Tsiprijakis tak jsem z toho vitekla, už aby u nás vihráli taki komanči

kung-fu-jane ( 25. ledna 2015 23:51 )

pro surfer: Strč si celou tu EU do (_!_), když ji tak miluješ, nafoukanej magore. EU řídí jedna banda bankéřů, bez kterých se obešli na Islandu a obejdou se i v Řecku. Za chvíli si stejně budeme eury vytírat zadky, protože toaletní papír bude dražší.

jerry39 ( 25. ledna 2015 21:08 )

Konečně,zlatí komunisté EU ta se shodne jen na jedné věci a to je že je dneska neděle 25.1.2015.

jarda304 ( 25. ledna 2015 19:57 )

ještě že Klaus zabránil přijetí EURa. Škoda, že pod tlakem čssd a pravdalásky nakonec podepsal Lisabonskou smlouvu. Soudruzi a lumpenkavárno, chytněte se za nos.

Zobrazit celou diskusi