Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo je žena zastřelená policií na ulici? Novinářka, aktivistka, matka

Shaimu al-Sabbagh (†34) střelilina ulici do hlavy. V nemocnici zemřela.
 (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
25. ledna 2015
18:00

Jsou to čtyři roky, co se Egypťané vzbouřili proti tehdejšímu prezidentu Husní Mubarakovi (86) a donutili ho odstoupit. Obyvatelé Egypta si toto výročí připomněli demonstracemi a pochodem, policie proti nim ale drsně zasáhla. Jednu z účastnic Shaimu al-Sabbagh (†34) přímo na ulici střelili do hlavy, když chtěla na náměstí Tahrír položit pamětní věnec. Matka pětiletého syna se zhroutila do náruče jiného protestujícího, a i když ji okamžitě donesli do nemocnice, zemřela.

Při dnešních protestech v několika egyptských městech přišlo o život 11 lidí a dalších nejméně 30 jich bylo zraněno. S odvoláním na prohlášení ministerstva zdravotnictví o tom informoval egyptský deník Al-Ahrám.

Policie se snaží zabránit konání velkých shromáždění a zasahuje i proti menším demonstracím v Káhiře a dalších městech. V Alexandrii se střetla se zhruba třemi stovkami příznivců zakázaného Muslimského bratrstva, jeden demonstrant přitom zemřel, uvedla agentura AFP. Podle policie byl muž ozbrojen a na policisty zaútočil jako první.

Nejméně dva lidé přišli o život v provincii Baháríja na severu země, dva pak zahynuli v Káhiře. Mezi nimi je čtyřiatřicetiletá novinářka. Kde došlo ke zbývajícím šesti úmrtím, není jasné.

V metropoli dnes policie slzným plynem rozehnala manifestaci v centru města. Bezpečnostní složky přísně dohlížely i na stoupence sesazeného prezidenta Muhammada Mursího, kteří protestovali na náměstí Tahrír.

Při střetech policie s příznivci Muslimského bratrstva zemřela v pátek v Alexandrii sedmnáctiletá studentka, v sobotu pak přišla v Káhiře o život další demonstrantka. V Egyptě proto nyní panuje napětí.

vosavopruz ( 25. ledna 2015 21:13 )

aha,já myslel že na té fotce nad článkem je její manžel,kdo jí drží

Zobrazit celou diskusi