Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud v Egyptě zrušil trest smrti pro 37 islamistů

Egyptský soud zrušil trest smrti pro 37 islamistů
Egyptský soud zrušil trest smrti pro 37 islamistů  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, zrk - 
24. ledna 2015
14:53

37 členů Muslimského bratrstva loni odsoudili k smrti. Nyní egyptský soud nařídil nový proces. Obžaloba je viní z účasti na násilných protestech proti svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího, které proběhly v roce 2013. Právníci obhajoby ani nedostali možnost promluvit.

Původně dostalo loni v březnu během dvoudenního procesu ve městě Mínja trest smrti 529 lidí, soud ale později rozsudek zmírnil u 492 lidí na doživotí, u 37 z nich však potvrdil trest smrti.

Většina z obviněných byla tehdy souzena v nepřítomnosti, těch se dnešní rozhodnutí o novém procesu netýká. Podle egyptských zákonů ale mají právo na obnovu řízení poté, co se přihlásí policii.

V neděli uplynou přesně čtyři roky od vypuknutí egyptské revoluce, která svrhla autoritářský režim dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka. Po jeho pádu vyhrálo volby islamistické Muslimské bratrstvo. Jím podporovaného prezidenta Muhammada Mursího ale v srpnu 2013 svrhla armáda. K moci se pak dostal současný prezident a bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

Po pádu Mursího zahájily úřady kontrolované vojskem vlnu pronásledování. Ve vězení skončily tisíce členů a sympatizantů Muslimského bratrstva, ale i řada oponentů režimu z řad demokratické opozice.

mortis69 ( 24. ledna 2015 15:17 )

Tak to je síla,ale proč mě to nepřekvapuje?

Zobrazit celou diskusi