Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nová technika drogových gangů v Mexiku: Lidé pašují a neví o tom!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, zrk - 
24. ledna 2015
08:47

Jak dostat drogy přes hranice do USA? Pod autem běžných lidí. Mexické drogové kartely přišly s novým nápadem. Nic netušícímu řidiči připevní pod auto i několik kilogramů narkotik...

Vedle používání katapultů, podzemních tunelů či bezpilotních letounů jde o další neobvyklý způsob, kterým se zločinci snaží dostat drogy přes ostře střeženou hranici.

Jeden z řidičů si všiml podezřelého předmětu připevněného k podvozku svého auta, když v polovině ledna tankoval na pumpě v jižní Kalifornii krátce poté, co překročil hranice z Mexika. Napadlo ho, že může jít o výbušninu, a tak zavolal policii. Strážci zákona pod jeho vozem našli šestikilogramový kontraband heroinu zabalený v šesti silně magnetických válcích.

Stejně jako v nejméně třech podobných případech patřil podle agentury AP řidič ke skupině takzvaných „důvěryhodných cestujících", kterým je výměnou za rozsáhlé nahlédnutí do soukromí ze strany úřadů umožněno přejíždět hraniční přechody bez zdržujících kontrol.

Právě na tyto řidiče se podle americké policie pašeráci v posledních měsících začali zaměřovat. Jejich vozy jsou totiž často označeny nálepkami, které měly v nedávné minulosti policistům na hranicích usnadnit identifikaci, což výrazně pomáhá pašerákům. Americké úřady nedávno zavedly elektronickou identifikaci těchto aut, takže nálepky již nejsou třeba, řada řidičů je však na autě stále nechává.

Drogové gangy, které své zboží směřují vedle Evropy především právě do USA, v poslední době zkoušejí také další dříve nebývalé způsoby. Zatímco ponorky či katapulty zůstávají poměrně vzácným jevem, policie se častěji začíná setkávat s bezpilotními letadly nesoucími balíčky s bílým práškem. Někdy však úřadům usnadní práci sami zločinci tím, že přecení sílu létajících strojů. Nevelký dálkově řízený letoun se tento týden zřítil ještě před přeletem hranice u severomexického města Tijuana, neboť nebyl schopen unést 2,7 kilogramu metamfetaminu.

lunatic ( 24. ledna 2015 09:43 )

Na tom ale není vůbec nic zavrženíhodného .Každý z nás může=filozoficky,klást jinému do cesty různé úklady a je přeci na tom,takto postiženém,aby se vůči tomu účinně bránil,ne?Když je někdo nedůvtipný a např.dobrovolně komukoliv předá svá přístupová hesla,atd.,k účtům,apod.-no tak riskuje,že jej někdo okrade .S autem je to stejné,pokud mám auto,měl bych se o něj i starat,tzn.být předvídavý a podezíravý.Pokud budu pouštět dceru ven s kýmkoliv,riskuju,že otěhotní ... Pořád platí,že ten,který čelí různým úskokům byl také vybaven orgánem s názvem mozek,čili se jim i může bránit --- čiňme tak tudíž

Zobrazit celou diskusi