Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Němci nám chtějí vzít naši naftu za několik set milionů, prý je smíchaná s německou...

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2015
11:24

Česká nafta uložená v německém skladu nepatří České republice! Český nárok na uskladněnou naftu neuznal v předběžném rozhodnutí insolvenční správce německé firmy Viktoriagruppe. Nafta je prý totiž smíchaná s tou, která patří německé naftařské společnosti.

Naftu tam měla uskladněnu Správa státních hmotných rezerv. Novináře o tom dnes informoval její předseda Pavel Švagr. S rozhodnutím insolvenčního správce nesouhlasí. Řekl, že během prosince mu SSHR poslala desítky dokladů o tom, že nafta náleží Česku.

Hodnota nafty činí několik set milionů korun. Správa hmotných rezerv připravuje odpověď, ve které bude argumentaci insolvenčního správce napadat.

„Máme totiž faktury za nákup nafty i faktury, které jsme platili za její oceňování. Uskladnění nafty v Německu zaručuje také mezinárodní dohoda podepsaná s německou vládou v roce 2004. A dokonce i němečtí celníci při kontrolách v Kraillingu v dokumentech uvádějí, že jde o zásoby České republiky,“ řekl Švagr.

Podle něj správce argumentuje například tím, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. Stát má podle SSHR zásoby nafty zhruba na 95 dnů, povinných je 90 dnů.

Viktoriagruppe skladovala zásoby na 2,5 dne, z toho v Německu by měly být v současné době zásoby asi na dva dny. Stát už v listopadu odvezl své palivo z českých skladů firmy Viktoriagruppe. Skončilo v nádržích státní společnosti Čepro.

geza ( 22. dubna 2015 20:56 )

Germánští bratři nám vždy pomohou ,ne jako Rusové ,kteří by nás okrádali .Jo západ je náš spojenec a myslí to s námi dobře.Posílá nám maso ,které už není u nich k jídlu a další zboží ,které by sami nekoupili .

ninka64 ( 23. ledna 2015 13:31 )

ninka64 ( 23. ledna 2015 13:30 )

Jakou to má logiku?? že je smíchaná. Přeci tím, že to napustili do nějaké společné nádrže, nemění nic na tom, že vlastníci obsahu jsou ti, kteří tu nádrž naplnili. Za tim, že jsme si "uložili" státní rezervy nafty takto nevýhodným způsobem, jsou nějací lidé a ti by měli nést zodpovědnost, protože, jak je v této zemi zvykem, nebylo to určitě zadarmo!

gabreta ( 23. ledna 2015 13:27 )

Vůbec si nedělám iluze, že by si s námi Němci nevytřeli prd.el a jak je zvykem, vláda srazí paty a odfajfkuje ztráty!A mezinárodní soudy? Ty vždycky jdou na ruku těm druhejm, než nám!!

Zobrazit celou diskusi