Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Král Saúdské Arábie zemřel: Měl desítky manželek a jmění 440 miliard!

Autor: shp - 
23. ledna 2015
06:28

Zpráva o smrti třetího nejbohatšího představitele státu na světě, krále Saúdské Arábie, obletěla svět po Twitteru už před týdnem. Královský palác zprávu potvrdil až nyní. V den úmrtí bude Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd (†90) hned také pohřben.

Saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd, který patřil k významným spojencům Západu v blízkovýchodním regionu, zemřel na nemoc, se kterou dlouhou dobu bojoval. Novým králem se stal jeho bratr Salmán ibn Abdal Azíz Saúd. Oznámil to královský palác. Americký prezident Barack Obama ocenil zásluhy Abdalláha a zdůraznil potřebu udržet úzké vztahy obou zemí.

O králově smrti přitom kolovaly zvěsti už minulý týden na Twitteru. Král prý zemřel v noci ze čtvrtka na pátek v nemocnici, kde byl hospitalizován se zápalem plic. Jen pár hodin po jeho smrti proběhne hned také pohřeb.

Analytici věří, že nový král bude pokračovat v politice Abdalláha. Král Abdalláh byl od začátku měsíce hospitalizován v Rijádu se zápalem plic. Salmána, kterému je 79 let, jmenoval právoplatným následníkem v červnu 2012, kdy zemřel korunní princ Najíf. Novým korunním princem se dnes stal Mukrín ibn Abdal Azíz Saúd, který je podle agentur nevlastní bratr Salmána.

Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě a významným spojencem Spojených států v arabském světě. Královo jmění se tak odhaduje na 440 miliard korun. Za Abdalláha se země přidala k Američanům do boje proti teroristické síti al-Káida. Z toho důvodu má stabilita monarchie globální význam.

Král měl velmi bohatý milostný život. Údajně měl za život až 30 manželek. Nikdy však ne víc než 4 najednou, přesně jak nařizuje islámský zákon. S nimi má až 45 potomků! Po oznámení Abdalláhova úmrtí se na finančních trzích začala zvyšovat cena ropy. Podle agentury Reuters je to však přechodné a faktické zvýšení ceny ropy se v příštích měsících neočekává.

kozinozka ( 30. ledna 2015 16:48 )

Je to takový středověk současnsoti. Někde se šprajcnuli....

moiaza ( 23. ledna 2015 10:32 )

Doufám, že pán král bude teď hlavně hodně utrácet.

moiaza ( 23. ledna 2015 10:30 )

Hlavně že po nás obyčejných, poctivě se živících, chtějí abychom přispěli na chudobu dětí v Afrických zemích.

sluka ( 23. ledna 2015 10:15 )

Pan kral a jeho zeme ne nachazela v konecne fazi damokracie. Nejlepsi spojenec a pritel USA. S panem Obamou jedno srdce a jedna duse. Kamenovani, bicovani, topeni, elektrosoky, to spojuje. Desitky manzelek, na bazi verne lasky, sen kazdeho spravneho, demokrata.

buban ( 23. ledna 2015 09:55 )

Nee. andreslawicky právě přebírá funkci zemřelého, spolu s manželkami a miliardami téhož.

Zobrazit celou diskusi