Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Děti pod palbou raket: Separatisté na Ukrajině prý rozstříleli školku

Autor: ČTK - 
22. ledna 2015
13:06

Z válkou zmítané Ukrajiny přichází stále hrozivější zprávy. Boje si už vyžádaly 5000 mrtvých. Lidské oběti se nevyhýbají civilistům, dokonce ani malým dětem. Při zásahu tramvajové zastávky v Doněcku minometnou palbou zahynulo jen ve čtvrtek 13 lidí. Děsivé záběry přichází i z dalších bojišť. V městečku mezi Luhanskem a Doněckem zasáhly bomby dětskou školku.

Palba na zastávku byla údajně vedena z minometu umístěného na korbě dodávky. Po explozi začal hořet i projíždějící trolejbus. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk z odpovědnosti za útok obvinil Rusko. "Ruští teroristé dnes znovu spáchali děsivý zločin proti lidskosti, odpovědnost za něj nese Ruská federace," řekl ukrajinský premiér. Podle Kyjeva byla palba vedena z obytných oblastí kontrolovaných vzbouřenci. Nejbližší ukrajinský voják se od těchto míst nachází prý 15 kilometrů daleko. Proruským separatistům se dává odpovědnost i za palbu na dětskou školku ve městě Debalceve 58 kilometrů od Doněcku.

K minometnému útoku došlo v Kuprinově ulici v Leninově obvodě jižně od městského centra. Doněcké "ministerstvo obrany" v pozdější zprávě informovalo, že minometný útok si vyžádal devět mrtvých a tři zraněné. Lékaři však trvají na 13 mrtvých a 20 zraněných. Do prostoru tramvajové zastávky dopadlo podle očitých svědků pět min, které zasáhly trolejbus a tramvaj.

Povstalci svalují vinu zase na ukrajinskou armádu. Agentura Interfax oznámila, že údajné pachatele útoku povstalecké komando už zadrželo. Jde o příslušníky diverzní skupiny, uvedla agentura bez dalších podrobností.

Nové civilní oběti si bojové operace v Doněcku vyžádaly jen několik hodin po ministerské schůzce v Berlíně, kde bylo údajně dosaženo pokroku v jednání o urovnání ukrajinského konfliktu.

asenad ( 21. února 2022 14:23 )

Na Ukrajině asi dávají do oken školek speciální okna co se nerozbijí ani potom co střela vyvrtá díru do zdi

cid2000 ( 28. ledna 2015 16:12 )

Pro info všem lidem!!!....například z článků jistého George Friedmana z jeho think-tanku STARTFOR (použijte Google), který radí americkému ministerstvu zahraničí a Bílému domu. Mimo jiné píše, že proti invazním jednotkám Ruska budou nasazeny „Visegrádské armády pod vedením Polska“. Protože když na Ukrajině budou bojovat Rusové proti Rusům, tak se navíc zbaví všech Slovanů, pěkně je všechny naženou proti sobě. Víte, že od cca 2011 jsou pro tento účel v rámci NATO zakládány „Visegrad Battlegroups“ ? Celá ta věc byla dlouhodobě plánována.

hamil ( 23. ledna 2015 19:31 )

No kdo. Jediný mirumilovný stát světa USA!!!

hamil ( 23. ledna 2015 19:28 )

OK OK OK !!!!Jediný stát který nepřetržitě válčí od 2 světové války je USA

hamil ( 23. ledna 2015 19:25 )

Posloucháš hodně televizi a rádio,vrátil se mi známý z Ukrajiny a všechno je jinak než píšou u nás!!!

Zobrazit celou diskusi