Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teroristé se blíží k Česku: Rusové plánovali bombový útok v Rakousku

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
20. ledna 2015
14:35

Protiteroristická jednotka zasahovala v noci na úterý na jihu Francie. Zadržela 5 mužů podezřelých z terorismu. Podle tamních médií připravovali bombový útok v Rakousku.

„Pět Rusů čečenského původu zatkla policie,“ potvrdila státní zástupkyně Yvon Calvet. „Vyšetřování je na počátku a mohli být dopadeni další podezřelí,“ dodala.

Jeden z podezřelých byl podle francouzské policie sledován už delší dobu. Měl být zapojen do výbuchu podomácku vyráběné bomby ve studentské ubytovně v Montpellier 12. listopadu 2008.

Zatýkání zřejmě spustil nález skrýše s výbušninami ve městě Béziers nedaleko místního stadionu. Z obav před explozí byli na místě zmobilizováni pyrotechnici a hasiči.

Muslimské Čečensko

Většinu obyvatel Čečenska tvoří muslimové. Na svědomí mají nespočet teroristických operací. Nejbrutálnější byla akce z října 2002, kdy v moskevském divadle na Dubrovce uvěznili 700 rukojmích. Během jejich vysvobozování tehdy zahynulo 150 osob.

V pondělí v čečenské metropoli Grozném probíhaly rozsáhlé demonstrace proti francouzskému satirickému týdeníku Charlie Hebdo. Na centrálním náměstí a v přilehlých ulicích se sešlo asi 800 tisíc demonstrantů. Provolávali hesla jako „Evropa nás jen sjednotila“ a „Ruce pryč od milovaného Proroka“.

Miliardy na boj s terorismem

Francouzská vláda investuje 11 miliard korun na bezpečnostní opatření, která přijímá po nedávných atentátech v Paříži. Jak se zdá, zvýšená bezpečnostní opatření začínají přinášet první výsledky. Kromě rozprášení čečenské teroristické buňky dnes před soud budou předvedeny čtyři z 12 osob zatčených minulý týden ve Francii v souvislosti s atentáty.

Čtyři muži ve věku od 22 do 28 let údajně pomáhali jednomu ze tří atentátníků Amedymu Coulibalymu obstarat zbraně a auta. Prokurátor François Molins oznámil, že čtveřice bude předvedena před soudce, který se zabývá vyšetřováním teroristické činnosti.

Francouzská média spekulují, že Coulibaly i další dva teroristé, bratři Kouachiové, museli mít vzhledem ke své vybavenosti komplice. Policie se snaží vypátrat, kdo poskytl zbraně a do jaké míry byl obeznámen s plánem útoků. Coulibaly měl u sebe dvě pistole, dva samopaly a výbušniny. V jeho skrýši v Gentilly pak našli policisté další arzenál a vybavení – čtyři pistole, revolver, náboje, telefony, bomby se slzným plynem, dalekohled, ochrannou vestu i houkačku.

winklos ( 31. ledna 2015 10:32 )

Ani bych se nedivil kdyby zdejší primitivni pisalci to zase nesvedli na Američany jako všechno. Přece Rusové jsou mirotvorci, ze? Pro mne a mě kamarády to jsou jen opilci a nemakacenkove . Ta země je cela divná, s tím bohatstvím co mají v zemi už dávno mohli byt v blahobytu a ne v takovem srabu. Ale mají smůlu na vedeni i když ti inteligentní jsou dávno z Ruska pryč.

1917 ( 31. ledna 2015 04:56 )

Co to je za boj s terorismem, když Rusáci si dělají co cgtějí. Oficiálnš tvrdí, že seporatistům žádné zbreně nedodávají a kde tedy beru na novou ofenzivu ty tanky, raketomety, obrněné transportéry a hlavně to množství munice. Jejich "humanitární konvoje" nikdo nekontroluje a tak co tam vlastně vozí. Jak za váky, tehdy dobrý Němec, mrtvý Němec a nyní se to opakuje " dobrý Rus, mrtvý Rus".

tgbg ( 21. ledna 2015 10:23 )

Rusáci hnusáci a teroristi.

ninka64 ( 20. ledna 2015 21:49 )

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/ty-vrahu-slysel-porosenko-na-curysske-univerzite/

ninka64 ( 20. ledna 2015 21:42 )

Čečenci je jedna verbeš jako islánský stát ,kret.ne!

Zobrazit celou diskusi