Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč dělá Bůh z dětí prostitutky, ptalo se děvčátko papeže

Autor: dce, ČTK - 
19. ledna 2015
08:30

Rozlehlý park v Manile, kde dnes sloužil mši papež František, a trasu, po níž na toto místo přijížděl, zaplnilo šest milionů lidí. Odhadují to úřady ve filipínském hlavním městě. Bohoslužba byla poslední velkou událostí během nynější Františkovy návštěvy na Filipínách, kterou papež věnoval chudým lidem a obětem předloňského ničivého tajfunu Haiyan. 

Kázání František zasvětil dětem. „Musíme se na každé dítě dívat jako na dar, který je třeba vítat, oslavovat a chránit,“ řekl papež. „Musíme se starat o naše mladé lidi a nedopustit, aby ztratili naději a museli strávit život na ulicích,“ vyzvala hlava katolické církve. Podle OSN žije na Filipínách na ulici 1,2 milionu dětí.

Před závěrečnou mší se papež zúčastnil setkání s mladými lidmi a dětmi na katolické univerzitě svatého Tomáše v Manile, kam přišly desítky tisíc lidí. Některé mu mohly položit otázku. Čtrnáctiletý chlapec a dvanáctiletá dívka povyprávěli o svých pohnutých osudech dětí opuštěných rodiči, které jsou na ulici vystaveny drogám, násilí a nucené prostituci.

Sám se ovšem rozplakal, když se ho jedna holčička z davu zeptala: „Jak je možné, že Bůh dovolí, aby se z dětí stali prostituti nebo drogově závislí?“ Sám papež odpověď neznal. Dívku, kterou také přemohly slzy, alespoň objal. „Uzavíráme se do sebe. Zapomínáme se soustředit na věci, na nichž opravdu záleží,“ připomněl také František, kterého Filipínci přijali s obrovskou vřelostí. 

Na mši do Rizalova parku přijel v papamobilu připomínajícím džíp americké armády z dob druhé světové války, jenž je na Filipínách oblíbeným vozidlem. Přes bílé roucho si kvůli vytrvalému lijáku oblékl žlutou pláštěnku, kterou v sobotu rozdávali pořadatelé lidem během jeho návštěvy v Taclobanu, městě zdevastovaném tajfunem Haiyan. Cestou na bohoslužbu často zastavoval a rozdával polibky dětem a žehnal náboženským soškám, které si lidé s sebou přinesli.

František se dnes také sešel s otcem mladé dobrovolnice, která v sobotu při poryvu silného větru utrpěla smrtelné zranění po mši v Taclobanu.

zelena.karkulka ( 19. ledna 2015 23:29 )

To se ptala toho pravýho

dzery ( 19. ledna 2015 12:23 )

A kdo ty komunisty stvořil?

ninka64 ( 19. ledna 2015 10:36 )

Zapoměl jsi na sebe!!!

katkom ( 19. ledna 2015 10:08 )

Bůh ne děvče, ale lidi, lidi jsou největší hovada na tomto světě. Třeba komunisti.

ninka64 ( 19. ledna 2015 09:55 )

Zobrazit celou diskusi