Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfredaktor časopisu Charlie Hebdo: Bráníme náboženskou svobodu!

Autor: ČTK, haj - 
18. ledna 2015
08:45

Na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži zaútočili fanatičtí islámští radikálové kvůli karikatuře proroka Mohammeda. Šéfredaktor týdeníku Gérard Biard publikaci karikatur obhauje a myslí si, že jde o obranu svobody náboženského vyznání.

Šéfredaktor francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, Gérard Biard, obhajoval publikaci kontroverzních karikatur proroka Mohameda v rozhovoru s americkou televizní stanicí NBC. Ta jeho výňatek odvysílala v sobotu. Podle Biarda nejde jen o projev svobody slova, ale také o obranu "svobody náboženského vyznání".

"Kdykoli nakreslíme Mohameda, kdykoli nakreslíme proroky, kdykoli nakreslíme Boha, bráníme svobodu náboženského vyznání," řekl Biard.

"Tvrdíme, že Bůh by neměl být politickou či veřejnou postavou. Měl by být soukromou postavou," pokračoval Biard. "Náboženství by nemělo být politickým argumentem," dodal šéfredaktor v rozhovoru, jehož plné znění NBC odvysílá až dnes.

Pařížská redakce Charlie Hebdo se před více než týdnem stala terčem teroristického útoku islámských radikálů, který si vyžádal 12 lidských životů. Biard přežil patrně jen díky tomu, že v době incidentu byl v Londýně. Atentát se odehrál během redakční porady, na níž by jinak byl zřejmě přítomen.

lepabrena ( 18. ledna 2015 13:22 )

Blesk žádnou svobodu slova nikdy nebránil. Strefuje se jen do lidí, kteří jsou mu politicky nepohodlní. Před cikány si sedne na zadek a nepřipustí žádnou diskusi- jinak diskuzi smaže- jako nyní diskuze u paní Rulíkové, patronky paterčat, která za uvedení pravdivých údajů o rodině paterčat, byla smazána!

75pedro ( 18. ledna 2015 09:59 )

bre-burda skvěle vystiženo!

bre-burda ( 18. ledna 2015 09:54 )

Zarytí obránci svobody slova i zarytí bojovníci islámu. Mám pocit, že jsou to stejní fanatici. Jedni se dopouští násilí fyzického, druzí psychického. Obojí, svobodu slova i náboženství, nelze chápat v absolutním smyslu. Obojí musí mít limity. Nedovedu si představit, že bych mladé mamince řekl, že má ošklivé děťátko, byť by to byla stokrát pravda a já k tomu vyjádření měl svobodný prostor. To jen novináři neznají své meze a za svobodu slova skrývají svoji bezohlednost v honbě za sledovaností a zvýšení zisků z prodeje.

75pedro ( 18. ledna 2015 09:21 )

Hlavně že díky těm vašim čmáranicím umírají po světě lidi.

Zobrazit celou diskusi