Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kruté tresty v Inodnésii: Popravili šest lidí za obchod s drogami!

Autor: ČTK - 
18. ledna 2015
08:28

Indonésie dnes popravila šest lidí, včetně pěti cizinců, kteří byli odsouzeni k trestu smrti za obchod s drogami. Mezi popravenými jsou dvě ženy. Z cizinců jde o občany Nizozemska, Brazílie, Malawi, Vietnamu a Nigérie.

Podle agentury AFP Evropská unie a Brazílie neúspěšně žádaly Indonésii, aby od poprav upustila. Podle mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International znamenají popravy podstatné zhoršení situace v zemi.

Jde o první popravy, které se konaly od listopadového nástupu Joka Widoda do funkce prezidenta. Jeho zvolení přitom vyvolalo naděje, že v této záležitosti dojde k zmírnění režimu. V prosinci ale indonéský prezident prohlásil, že v otázce drog bude země neústupná.

Indonéský ministr spravedlnosti Muhammad Prasetyo varoval, že pro obchodníky s drogami není žádné omluvy, a doufá, že popravy budou mít "odstrašující efekt". Odvolal se přitom na údaje státní protidrogové agentury, podle níž omamné látky každý den v Indonésii připraví o život 40 až 50 lidí.

Indonésie, země se čtvrt miliardou obyvatel, má mimořádně tvrdé protidrogové zákony a popravy pašeráků drog nejsou ničím výjimečným, připomíná agentura AP. Na výkon trestu smrti v současnosti čeká 138 lidí, většina z nich byla odsouzena právě za drogové delikty. Asi třetina jsou cizinci.

Druhá série poprav se bude konat během tohoto roku a opět při ní půjde o pašeráky drog, uvedl také indonéský ministr spravedlnosti.

 

pari ( 18. ledna 2015 12:40 )

Plně schvaluji, proč mají ničit život druhým.

gabreta ( 18. ledna 2015 11:36 )

Souhlasím. Ty soudní dohady o množství víc než malém a zaplacená justice, jsou trapné. Kolik neviných lidí ročně zařva na silnicích, kdy do nich vjede smažka a tresty? To je parodie na zákony!

joun ( 18. ledna 2015 11:31 )

Trochu krutý, ale jako odstrašující příklad dobrý. Každý kdo obchoduje a nebo produkuje drogy je zločinec nejvyššího kalibru, tak jaképak s ním slitování. Kdyny v ČR byly tresty mnohem přísnější, jistě by se změnil počet asijských výrobců a pěstitelů. Jenže ono je všechno asi nějak jinak, jak rád říkával pan Werich.

moiaza ( 18. ledna 2015 09:44 )

  Konečně pro svět dobrá zpráva. Problém je v tom, že naše vláda nikdy k takovému opatření nedá souhlas. To raději budeme drogovým rájem. Potřebovali bychom Indonéskou vládu u nás jako soli!

tomlk007 ( 18. ledna 2015 09:27 )

Zobrazit celou diskusi