Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Muslimové už útočí i v Africe: Osm kostelů tu lehlo popelem!

Požár (ilustrační)
Požár (ilustrační)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
17. ledna 2015
19:12

V násilnosti a pogromy dnes v Nigeru vyústily živelné demonstrace muslimů, kteří dávali najevo rozhořčení nad znesvěcením své víry na stránkách francouzského časopisu Charlie Hebdo. V hlavním městě Niamey dav napadl a podpálil osm protestantských modliteben a kostelů, policie se snažila demonstranty rozehnat slzným plynem. Francouzská ambasáda vyzvala krajany žijící v Nigeru, aby nevycházeli ze svých domovů.

V Niamey demonstranti napadli kamením a zápalnými lahvemi několik policejních služeben, ničili auta a zapalovali francouzské vlajky. Útočili také na sázkovou kancelář Paris mutuel urbain a sídlo francouzského telefonického operátora Orange.

Kromě metropole se protestní průvod vydal i ulicemi druhého největšího nigerského města Zinderu, kde v pátek při nepokojích přišli o život čtyři lidé a 45 jich bylo zraněno.

Francouzské velvyslanectví v Nigeru na své webové stránce varovalo francouzské občany před nebezpečím. "Dodržujte velkou opatrnost a raději nevycházejte," stojí ve sdělení.

Ke klidu a návratu do domovů dnes ve zvláštní televizním poselství vyzvalo nigerské demonstranty na dvacet muslimských duchovních. "Nezapomeňte, že islám je proti násilí. Násilnosti naše víra neschvaluje," prohlásil před televizními kamerami jeden z nich. Podle agentury AFP večer demonstranti jejich výzvy uposlechli a do ulic se vrátil klid.

Nepokoje v Nigeru dnes odsoudila Francie. Ministr zahraničí Laurent Fabius v prohlášení uvedl, ze Paříž je solidární s kroky nigerských úřadů, které mají situaci uklidnit.

abzk ( 18. ledna 2015 00:53 )

A debil Zeman je sem natahal už před 16ti lety, takže tady už maj bezvadně vybudovaný základny spících buněk i se zbrojnicema plnejma zbraní pro nově příchozí. Až ten rozkaz příde, budem definitivně v pérdeli, pokud je odtud všechny okamžitě nedeportujeme místo přijímání novejch.

abzk ( 18. ledna 2015 00:46 )

Jsem zvědavej, jestli zdejším pitomcům jednou dojde, že řádění fanatickejch militantních islamistů maj na triku právě jenom ti islamisté až že svádění na amíky nebo rusáky je jenom trapná žabomyší válka trotlů. Z řádění těch islamistů nemá prospěch nikdo jinej než právě ti islamisté, jelikož o to čeho se zmocněj, co ovládnou, se z nikým dělit neholaj.

ninka64 ( 17. ledna 2015 21:04 )

Největší zločiny na celém světě páchá USA. A ty jsi důkaz toho, že se najde ještě dost hlupáků, kteří to doposud nepochopili.

glindel ( 17. ledna 2015 20:40 )

 Zahájit Křížové výpravy.. Z Evropy je musíme vytlačit zpět do Asie přes Turecko!.. Jak řekl papež "ty muslimy už musí někdo zastavit.. I kdyby to mělo být samotné peklo".. A temnota vyslala Vlada z rodu Draka (Vlad III., princ Valašský, znám jako Vlad Napichovač, neboli Drakula)

tgbg ( 17. ledna 2015 20:35 )

Muslimové ničení kostelů odkoukali od komunistů. Všechno toto násilí je vyvolané Moskvou, která potřebuje klid na zvěrstva páchané na Ukrajině.

Zobrazit celou diskusi