Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyzkoušený všelék našich babiček: Proč jíst kysané zelí?

Není nad domácí nakládané zelí.
Není nad domácí nakládané zelí.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: neo, lmk - 
17. ledna 2015
15:03

Není třeba kupovat exotické ovoce, abyste i v zimě byli zdraví! Zvláště když  v regálech obchodů najdete mnohem levnějšího a zdravějšího pomocníka – kysané zelí, o jehož příznivých účincích věděly už naše babičky.

Příznivé účinky kysaného zelí jsou známy už po generace. Bylo součástí jídelníčku našich předků a rozhodně bychom ho měli zařadit i do moderní české kuchyně. Šťáva z něj působí nejen na žaludeční potíže, je také bohatým zdrojem vitaminů, především vitaminu C. To z něj v zimě a obdodí chřipek dělá dokonalý nástroj k posílení imunity. Doplní však i hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník. Jen ho jezte opatrně, protože citlivějším lidem může znepříjemnit život nadýmáním.

„Kysané zelí a jakákoliv jiná kvašená zelenina obsahuje tzv. probiotické kultury. Tedy se řadí mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa. Obnovují rovněž poškozené tlusté střevo, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií,“ vyjmenovává výživový specialista Martin Škába.

Účinky jsou nekonečné...

– Podporuje prevenci aktuálních nachlazení

– Působí proti onemocnění trávicího traktu a různým formám zhoubných onemocnění, degenerativnímu onemocnění mozku

– Snižuje krevní tlak

– Podporuje plodnost

– Působí preventivně proti zácpě

– Snižuje pravděpodobnost onemocnění močových cest a gynekologických problémů

– Podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu

Nejlepší je domácí!

Tak jako platí u většiny jídel, i kysané zelí je nejlepší domácí! Recept je vskutku jednoduchý. Zelí nakrájíte, přidá se sůl, kmín, cibule, pokud ji máte rádi. Uložíte do sudu a zalijete 6 až 8% roztokem kuchyňské soli. Nálev odstraní vzduch a vytvoří se podmínky pro mléčné kvašení.

Pokud ale nemáte čas, vybírejte pozorně. Na etiketě byste měli najít složení: zelí (nebo i další druhy zeleniny), kmín (případně i jiná koření) a sůl. Nic víc. Žádné konzervanty či jiné přidané látky. Účinné látky se ničí také pasterizací. Pokud chcete plně využít účinků zelí, nepoužívejte ho ani do teplé kuchyně. Tepelná úprava ničí enzymy probiotických kultur.

Léčivý salát

Postup: 3 lžíce kysaného zelí (pro změnu můžete využít jakékoliv podoby kvašené zeleniny) smíchejte se lžičkou rozemletého lněného semínka, lžičkou rozemletého konopného semínka a lžičkou konopného oleje. Salát je vhodný k detoxikaci.

blooroses ( 17. ledna 2015 21:25 )

Skutečně? Tak když jsi tak chytrý, poraď konkrétní výrobek konkrétního výrobce těm hlupákům, kterým se už léta nedaří najít "kysané zelí" které by kromě kysaného zelí neobsahovalo ani E211 a E224, ani siřičitany, ani CO2, ani žádné jiné chemické srágory.

tgbg ( 17. ledna 2015 20:46 )

Nesmysl. Můžete si koupit kysané zelí i bez chemie!!!!!Jenom to chce se podívat po regálech a nebýt hlupák.

buban ( 17. ledna 2015 17:53 )

Jj, to děláme my, dříve narození. Dnešní mlaďoši si to radši koupí v tom sáčku.

maruch ( 17. ledna 2015 17:47 )

Už mě tečou sliny jenom to čtu.

marie60 ( 17. ledna 2015 17:45 )

Zobrazit celou diskusi