Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ozbrojenci v Jemenu unesli šéfa prezidentské kanceláře

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
17. ledna 2015
12:16

Ozbrojenci dnes v centru jemenského hlavního města Saná unesli šéfa tamní prezidentské kanceláře a dva členy jeho ochranky. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nejmenované bezpečnostní činitele. Nejchudší arabská země se už řadu měsíců potýká s násilím ze strany šíitských povstalců a teroristické sítě Al-Káida.

Únos se odehrál ve chvíli, kdy auto s Ahmadem Avádem bin Mubárakem zastavilo v centru jemenské metropole. Únosci prý zatím nepřišli s požadavkem výkupného.

Šestačtyřicetiletý bin Mubárak, který se dříve živil jako podnikatel, je podle AP jedním z nejmladších politiků v Jemenu. Jeho politická kariéra začala během povstání, jež vedlo ke svržení dlouholetého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Nejmenovaní bezpečnostní činitelé se domnívají, že za dnešním únosem stojí šíitští povstalci, kteří vedou boj o moc s prezidentem Abdarem Rabbúem Mansúrem Hadím. Loni ovládli velké části Jemenu, včetně metropole Saná, a vynutili si vznik nové vlády.

V centru Saná se dnes na podnět občanských aktivistů sešly tisíce lidí na demonstraci proti šíitským povstalcům. Demonstranti se dožadovali například "revoluce proti terorismu". Během jiného shromáždění, které se konalo před francouzskou ambasádou, lidé protestovali proti satirickému týdeníku Charlie Hebdo, který často otiskuje karikatury proroka Mohameda. Jakékoli zpodobňování proroka Mohameda muslimové považují za rouhačství.