Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zkáza v Malé Fatře: Poničený slovenský ráj turistů zprovoznili i s lanovkou!

Autor: ČTK, simao - 
16. ledna 2015
12:36

Ničivá povodeň, sesuvy půdy a laviny kamení udeřily loni v červenci v jedné z oblíbených turistických lokalit na Slovensku. Zdemolovaná auta, budovy, komunikace, uvězněné desítky lidí, které bylo nutné evakuovat... Vypadalo to děsivě a vyhlídky bledě, ale Slováci zapracovali a v rekordně krátkém čase pomohli oblíbené oblasti v Malé Fatře vzpamatovat se!

Nebývale rozbouřený potok unášel auta, přírodní pohroma jich poničila na pět desítek. Ze svahů se valilo bahno a kamení. Zasáhlo i dolní stanici lanovky. Z horských chat evakuovali lidi, včetně českých turistů. Stoletá voda zaútočila i na obec Terchová. Na červenec 2014 nevzpomínají ve Vrátne dolině zrovna s láskou. Dvě bouřky a mohutný přívalový déšť rozvodnily potoky a říčky a strhly kamenné laviny z hřebenových partií.

Malá Fatra je přitom jedním ze slovenských národních parků a Vrátna dolina jedním z nejnavštěvovanějších míst v něm. Letní katastrofa však ovlivnila návštěvnost na celou druhou polovinu letních prázdnin, dolina byla zavřená a jezdili do ní nanejvýš jednodenní turisté – zvědavci. „Většina lidí však pobyty zrušila a byla to tragédie pro dolinu i pro podnikatele,“ vzpomíná ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu Malá Fatra Peter Šimčák.

Ke konci loňského roku se ale začala budoucnost Vrátne doliny opět projasňovat. Poničenou kabinovou lanovku na Chleb se podařilo zprovoznit 25. prosince a nyní zde již probíhá lyžařská zimní sezona. Navzdory loňským událostem tak očekává Šimčák po náročných opravách velkou, možná až rekordní návštěvnost i v sezoně letní. Řekl to na brněnských veletrzích cestovního ruchu.

„Reakce lidí, obcí, kraje i vlády však byla fantastická a zajistili zdroje pro rychlou obnovu,“ pochvaluje si Šimčák. Podařilo se tak opravit i turistický chodník k symbolickému hřbitovu, postavily se i nové mosty. Po desetiletích se obnovila stezka ze Starého dvora na Poludňový grúň, aby byla přístupná cesta na hřeben. Postupně začala jezdit lanovka na Paseky a poslední bod byla kabinková lanovka.

Vzhledem k tomu, že nikdo nepřišel při přírodní pohromě o život, dá se podle Šimčáka říct, že všechno zlé je pro něco dobré a dolina je nyní ještě hezčí než dřív. Zavřená už zůstává pouze chata Vrátna, která má silně poškozené dolní podlaží.

w.mojko ( 16. ledna 2015 20:58 )

príspevok hodný kultivovaného inteligenta.

w.mojko ( 16. ledna 2015 15:32 )

žhavá správa - katastrofa sa udiala pred pol rokom, dávno je už všetko sprovoznené a následky ničivého zosunu pody už takmer nevidno

Zobrazit celou diskusi