Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Německu překazili další teroristický útok: Alláh akbar, křičel zatčený islamista

Autor: ljš, ČTK - 
16. ledna 2015
10:31

Jeden zátah proti islamistům za druhým. Poté, co se belgickým policistům podařilo překazit připravovaný teroristický útok. Berlínská policie zatkla v noci na dnešek dva radikální muslimy podezřelé z podpory terorismu. Podle vyšetřovatelů se dvojice německých Turků snažila verbovat muslimy pro boj za Islámský stát a zajišťovala pro ně také finanční podporu.

Oba zadržení se hlásili k salafismu, který je radikální odnoží islámu. Podle vyšetřovatelů se snažili radikalizovat další německé Turky, stejně jako Čečence a Dagestánce žijící v Berlíně. V rámci „islámského vzdělávání“ údajně vyzývali ostatní muslimy, aby se připojili ke „svaté válce proti nevěřícím“ v Sýrii a v Iráku.

Dvojice údajně také prala špinavé peníze a výtěžek chtěla použít k financování cesty jiných radikálů na Blízký východ. Část prostředků také podle policie využívala k nákupu zbraní, které chtěla poslat IS.

Deník Bild zveřejnil video přímo ze zatýkání jednoho z mužů. Když šestadvacetiletého Turka Ayouba B. vyváděli z domu do auta, zvedl ruku se vztyčeným prstem a zakřičel „Alláh akbar“ (Alláh je velký, pozn. red.).

V Německu je to v krátké době druhý zátah proti radikálním islamistům, kteří se hlásí k podpoře IS. Ve čtvrtek státní zastupitelství ve Wolfsburgu uvedlo, že vede vyšetřování proti 50 mužům s vazbou na IS, kteří jsou podezřelí z přípravy teroristického činu.

Podle informací německé kontrarozvědky z Německa odjelo do Iráku a Sýrie bojovat na straně IS zhruba 550 lidí. Část z nich v bojích padla, ale asi 180 radikálů se vrátilo do Německa. Kontrarozvědka upozorňuje, že tito navrátilci představují mimořádné nebezpečí, protože se v bojové oblasti ještě víc radikalizovali. S ohledem na bojový výcvik, kterým prošli, jsou také schopni vést útoky přímo v Německu. V komunitě radikálních muslimů se navíc těší velké úctě a mohou snáze motivovat další osoby k cestě na Blízký východ nebo k finanční podpoře IS.

Podle státního zastupitelství bylo zatčení obou mužů výsledkem několikaměsíčního vyšetřování a nesouvisí s teroristickými útoky v Paříži z minulého týdne ani se čtvrtečním protiteroristickým zásahem v Belgii.

provokaterka ( 16. ledna 2015 12:33 )

Za chvíli to máme u nás,vláda jim už slíbila nastěhování k nám,věřím,že dostanou kvalitní byty,podporu a volný nákup zbraní.

sars ( 16. ledna 2015 12:24 )

 Lidstvo by se mělo lépe kdyby od začátku byly všechny víry pouze o Krajové. Veškerý víra v jakekoliv bohy lidstvo jen brzdi a vyvolává střety. (pouze názor ateisty)

sars ( 16. ledna 2015 12:15 )

 Evangelisticka, pravoslavna=křesťanská, je to jedna a tatáž, stejný bůh.

sars ( 16. ledna 2015 12:14 )

 Proč by prali špinavé peníze? zbraně kupují na černém trhu a tam je všem jedno odkud pochází. Peníze na cestu pro své soukmenovce taky nemusí být ciste. Peníze se perou za účelem legalizace zdrojů.

abvydavatelstvi ( 16. ledna 2015 11:46 )

Když už různé víry vznikly... křesťanská... evangelická... muslimská... pravoslavná... a nevím jaká... tak by se měli věřící vzájemně respektovat.... Víry vznikly proto aby vytvořili zákony ..... později vznikly království a vlády.... Kdyby lidé neměli zákony vznikl by chaoz a Svět by zanikl..... Proto je třeba se vzájemně respektovat.... nezesmesnovat... neprovokovat vyznavače jiné víry... Problém je s negramotnosti.... negramotni lidé si budou stále ublizovat ...

Zobrazit celou diskusi