Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Italky prosily o pomoc jako Hanka s Tončou: Únosci je pustili! Za tučné výkupné?

Autor: ČTK, simao - 
16. ledna 2015
10:02

Nepopravili je! Černý scénář kolem unesených Italek Vanessy a Grety, které zajali ozbrojenci v Sýrii, se nenaplnil. Ba co více, dívky jsou již doma, v Itálii! Přicestovaly dnes ráno, živé, zdravé, dojaté. Propuštění těchto humanitárních pracovnic, které nedávno na videu prosily o pomoc podobně jako unesené Češky Hanka s Tončou, však patrně nebylo zadarmo.

Italské kamarádky Vanessa s Gretou nedbaly varování a vydaly se do Sýrie sloužit jako ošetřovatelky v rámci humanitárního projektu. V rozbombardovaném Aleppu, které trpí pod tíhou tříleté občanské války mezi rebely a armádou prezidenta Bašára Asada, je však ozbrojenci loni v červenci unesli.

O Gretě Ramelli a Vanesse Marzullo nebylo dlouho slyšet. Až nedávno se na internetu objevilo video, na kterém prosily o pomoc a říkaly, že jsou v bezprostředním ohrožení života. Podobně jako Češky Hanka a Tonča, které unesli pro změnu v Pákistánu. Před dlouhými 674 dny...

Tučné výkupné a nadšené rodiny

Syrští radikálové z fronty An-Nusra však Italky patrně nepustili zadarmo. Otázku výkupného zatím nikdo nepotvrdil, spekuluje se však, že za životy dvou mladých dívek zaplatila Itálie až 15 milionů dolarů (cca. 360 mil. Kč).

„Jsou volné a brzy se opět vrátí do Itálie,“ potvrdila ve čtvrtek večer italská vláda. A skutečně, Italky dnes ráno přistály na letišti v Římě, kam přiletěly z Turecka. Otec Vanessy Salvatore Marzullo nemohl téhle skvělé zprávě věřit. „Když jsem zjistil, že se to stalo, rozplakal jsem se štěstím,“ řekl Marzullo listu La Stampa.

Od chvíle, kdy se radostná zpráva dostala na veřejnost, nepřestal jeho telefon zvonit. „Máme nesmírnou radost, na tuto zprávu jsem čekal dlouho,“ odpovídá šťastný otec. „Nemohu popsat, co všechno teď cítím. Za všechny ty měsíce to bylo nekonečné utrpení. Měli jsme strach, ale nikdy jsem neztratil víru, i ministerstvo zahraničí se mě nadále snažilo uklidňovat,“ přiznal Salvatore těžké chvíle. Ohledně výše případného výkupného však prý nic neví. „Oni mi řekli, že pracují tak, jako by Vanessa byla jejich dcera. Mohu děkovat pouze jim. Byli skvělí,“ dodává.

Velkou úlevu a vděk zažívá i rodina druhé z dívek. Ani ona neskrývala své nadšení a chválila italskou diplomacii. „Ministerstvo zahraničí se ukázalo jako nejlepší tým na světě,“ jásá Gretin bratr Matteo.

Není to poprvé, co italská diplomacie musela v souvislosti se Sýrií řešit únosy svých občanů. Loni skončili v zajetí i čtyři novináři, únosci je však pustili naštěstí již po dvou týdnech. Jakýkoli únos však Západ děsí. V živé paměti totiž mají nejen v USA a Velké Británii brutální popravy novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sottlofa či humanitárních pracovníků Petera Kassiga, Alana Henninga a Davida Hainese.

clio ( 16. ledna 2015 22:08 )

Italové jsou užasní , velmi přátelští a vstřícní .Výborně vaří a ty jejích pizzy nemají konkurenci.

charles009 ( 16. ledna 2015 21:09 )

a jeste zapaplatili 10 000 kalasnikovu ktere pouzijou proti nam...

oooo. ( 16. ledna 2015 18:13 )

A hele všichni na hradě, nebo co se děje???

oooo. ( 16. ledna 2015 18:12 )

pche, na to jsi přišel dost pozdě, žasnu jaké moudro z tebe vypadlo...Já už to sleduji tak 25 let jak to jde v čr do kopru

oooo. ( 16. ledna 2015 18:11 )

myslíš hladit?

Zobrazit celou diskusi