Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Islamisté ničitelé: Tisíce mrtvých a město vymazané z mapy, odhalily satelitní snímky Nigérie!

Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2015
21:20

Radikální džihádisté z Islámského státu nejsou jedinou hrozbou. Sekta Boko Haram terorizuje Nigérii již delší dobu, nezdráhá se sáhnout ani k pořádně krvavým praktikám. Jak potvrdily satelitní snímky, ve městě, na které zaútočili, srovnali se zemí na 3700 budov.

Jedno z měst na severu Nigérie, na které v uplynulých dnech zaútočili islamisté ze sekty Boko Haram, bylo téměř vymazáno z mapy. Naznačují to satelitní snímky, které zveřejnila lidskoprávní organizace Amnesty International (AI).

Ve městech Baga a Baga Doron bylo zničeno či poškoženo na 3700 budov. Ozbrojenci na oblast zaútočili počátkem roku a boje si údajně vyžádaly až 2000 obětí. Nigerijská vláda to ale zpochybňuje a tvrdí, že obětí bylo jen 150.

„Detailní snímky ukazují zpustošení katastrofických rozměrů ve dvou městech, jedno z nich bylo téměř vymazáno z mapy za pouhé čtyři dny,“ uvedl Daniel Eyre z AI. „Šlo o úmyslný útok na civilisty, z jejichž domů, zdravotnických zařízení a škol zůstaly nyní spálené trosky,“ dodal.

Ve městě Baga, které bylo hustě osídlené a rozkládá se na rozloze dvou čtverečních kilometrů, oheň poškodil nebo naprosto zničil asi 620 domů. Ve městě Baga Doron lehlo téměř nebo částečně popelem na 3100 budov. Výzkumníci z Amnesty International porovnávali satelitní snímky z 2. ledna, což bylo den před útokem ozbrojenců, s fotografiemi ze 7. ledna.

Na pozdějších záběrech již není vidět množství dřevěných rybářských lodí, které se nacházely na břehu Čadského jezera. Odpovídá to tvrzení svědků, že mnozí zoufalí obyvatelé před islamisty prchali přes jezero. Jak poznamenala britská BBC, záběry sice ukazují zkázu, kterou má na svědomí Boko Haram, nicméně nelze podle nich určit, jaký byl přesný počet obětí.

Jeden z místních představitelů Musa Alhaji Bukar tvrdí, že mu prchající lidé říkali, že Baga, kde žilo asi 10 000 lidí, už „prakticky neexistuje“. Podle Amnesty International je stále velmi obtížné dostat se do míst, kde k útokům došlo, a nedaří se tak zjistit podrobnosti o mrtvých. „Zabili velké množství lidí,“ citovala AI jednoho ze svědků. „V jednu chvíli jsem viděl v Baga asi tak sto mrtvých. Utekl jsem do buše. Když jsme utíkali, dál stříleli a zabíjeli,“ dodal.

Islamisté z Boko Haram bojují od roku 2009 proti nigerijské centrální vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. Loni spáchala tato organizace asi 100 teroristických útoků, při nichž zahynulo na 3000 lidí. Při násilnostech připisovaných Boko Haram za pět let přišlo o život už kolem 13 000 lidí a podle statistik OSN kvůli nim bylo nuceno opustit své domovy asi 1,5 milionu občanů.

tgbg ( 16. ledna 2015 10:12 )

Za čas se vyrovnají rusákům, kteří takto likvidují Ukrajinu. Nigérie má obrovské zásoby ropy a rusákům jde o jediné. Rozeštvat Nigérii a potom nabízet pomoc.

Zobrazit celou diskusi