Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Statečná maminka zachránila život malého Matěje: 17 minut oživovala svého syna!

Autor: mor - 
15. ledna 2015
18:31

Blesku se podařilo najít maminku hrdinku. Přepis srdceryvného hovoru z tísňové linky zveřejnila minulý týden karlovarská záchranka. Lenka (34) spolu s dcerou a za telefonní asistence operátorky nekonečných 17 minut oživovala svého chlapečka. Úspěšně!

Vše se odehrálo kolem 22. hodiny večer na přelomu roku. „Byla jsem v kuchyni, když jsem z pokoje slyšela divný zvuk. Rychle jsem běžela k postýlce. Matěj (jedno z týdenních dvojčátek, pozn. redaktora) se pozvracel. Chtěla jsem ho převléknout, když vtom vidím, že nedýchá,“ vypráví maminka Lenka z Rotavy na Sokolovsku.

Nejprve se pokoušela pomoct mu sama, po chvíli to ale vzdala. Spolu s dcerou (17) rychle volaly záchranku. „Dcera mi tlumočila, co operátorka říká, a já to dělala. Dávala jsem malému umělé dýchání a také zkoušela masírovat srdíčko. Bála jsem se, abych mu nezlomila žebra. Hrozně jsem se u toho třásla. V téhle situaci snad ani nejde zachovat klidnou hlavu, ale musíte to dělat, nesmíte to vzdát,“ popisuje statečná Lenka a dodává, že to byl nejhorší zážitek v jejím životě.

Doufá, že Matěj, který dlouho nedýchal, nebude mít žádné následky a bude zdravý. Operátorce na lince 155 i osádce záchranky, která za rodinou dorazila, pak maminka za pomoc a podporu moc děkuje.

Zkrácený přepis hovoru na lince 155

Operátorka: „Takže budeme mačkat srdíčko. Vezměte si ho do dlaní a palci budete mačkat hrudníček, 1, 2, 3, 4. Máte? Výborně. Mačkejte, dokud nepřijedeme.“

Maminka: „Nereaguje!“

Operátorka: „Jde o to, jestli dýchá, jestli reaguje, nebo ne, teď není důležité. Musí dýchat. Mačkáte mu ten hrudníček? Slyšíte mě, maminko?“

Telefon bere starší dcera Lenky a mamince tlumočí, co má dělat. Zdravotnice se současně snažila obě plačící ženy uklidnit.

Operátorka: „Nepropadejte panice, pokuste se uklidnit a snažte se tomu dítěti pomoct. Musíte mačkat, za chviličku je tam sanita, ale musíte mačkat a nepřestávat. Musíme mačkat, dítě musí dýchat. Jestli to přestane maminka zvládat, musíte ji vystřídat. Sanitka je od vás 2 kilometry, nepřestávejte mačkat.“

Maminka: „Nadechl se. Co dál?“

Operátorka: „Děťátko musí křičet. To je ono,“ uleví se operátorce, když slyší dětský křik.

Ale chlapec opět přestává dýchat. Maminka začíná opět resuscitovat. „Vydrž, ty jsi bojovník,“ vzlyká. Po dalších minutách strachu a zoufalé snahy o záchranu se děťátko naplno rozpláče.

První pomoc dusícímu se miminku

  • Pokud má dítě něco v pusince, je potřeba ji vyčistit.
  • Poté dítě položíme na předloktí, obličejem dolů do dlaně, tak aby ústa a nos zůstaly volné, a 5x ho plácneme mezi lopatky, abychom cizí těleso vypudili ven.
  • Pozor, s miminkem nikdy netřeseme a neklepeme.
  • Při umělém dýchání u miminek jim do pusinky musíme vdechnout jen tolik vzduchu, co máme v puse, abychom jim neroztrhli plíce.

zelena.karkulka ( 15. ledna 2015 22:34 )

 co je na tom statečnýho,když šlo o její dítě?

bt961 ( 15. ledna 2015 19:42 )

Nejdříve ho oživovala matka, pak převzala babička.

Zobrazit celou diskusi