Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záhadný parazit: Jak se dostane do těla? Nákazu šíří infikované ryby!

Autor: Jiří Krušina, ida - 
15. ledna 2015
05:01

Unikátní objev učinili lékaři z nemocnice v Krnově. V močovém měchýři ženy (†76) nalezli deseticentimetrového parazita, ledvinovce psího, který nebyl dosud zaznamenán v Česku, ale ani ve střední Evropě.

Pacientku přivezla v listopadu do nemocnice sanitka poté, co se jí v moči objevila krev. „Stejně jako ostatní kolegové jsem si myslel, že má pacientka v těle kamínek, zánět či nádor,“ řekl urolog Jan Pulcer.

Po proplachu močového měchýře se v něm objevil nezvyklý útvar. „Zjistili jsme, že jde o živý organismus krvavě červené barvy. Rozhodli jsme se pro jeho chirurgické odstranění,“ sdělil urolog.

Při operaci lékaři z močového měchýře ženy vytáhli parazita o délce 10 centimetrů. "Nalezena byla také šesticentimetrová nevyvinutá samička. Vzorky skončily na parazitologickém vyšetření, kde se zjistilo, že jde o vzácného ledvinovce,“ pokračoval lékař.

Sushi nejedla

Seniorka po operaci lékařům vyvrátila spekulace o pojídání syrových ryb. „Sushi paní nikdy nejedla. Ani jiné syrové ryby. Většinou si kupovala filety pangasia, případně tresky. Samozřejmě jedla i sladkovodní ryby,“ konstatoval Pulcer.

Parazit se tedy do jejího těla podle lékaře dostal přes špatně opracovanou cizokrajnou rybu. „Je to vlastně jediná varianta, jak se do těla člověka mohl dostat. Poraněný močový měchýř se pacientce asi po dvou měsících zcela zahojil. Bohužel nedávno zemřela na jiné závažné onemocnění,“ dodal Pulcer.

Podle lékařů krnovské nemocnice seniorka nikoho nakazit nemohla. Ledvinovec totiž není přenosný z člověka na člověka. Jak dlouho mohli parazité v těle žít, není jasné.

„Životnost toho červa je pět let,“ řekl Jan Pulcer. Cyklus ledvinovce je složitý, musí tam být několik mezihostitelů a člověk nebo zvíře je konečný hostitel.

Ledvinovec psí (Dioctophyme renale)

Je to parazit, který potřebuje k vývoji vodu. Do těla psů a lidí se může dostat vzácně přes syrové ryby či korýše.

Měří až 70 centimetrů. V těle působí problémy zejména svou velikostí, kdy utlačuje orgány hostitele. Jeho výskyt byl zachycen v Kanadě, Africe, Asii i jižní Evropě.

Jak se dostává parazit do těla? Jak se dostává parazit do těla? | Infografika Blesk

Nákazu šíří infikované ryby

Odborník David Modrý, přednosta Ústavu patologické morfologie a parazitologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, popsal možné nakažení ledvinovcem psím. On sám ale připouští možnost, že v krnovském případě nejde o tohoto parazita.

Jaký je výskyt ledvinovce psího u zvířat v našich podmínkách?

"Ledvinovec psí (Dioctophyme renale) nebyl v České republice ani ve střední Evropě u zvířat ani lidí diagnostikován. Podle mě se ani v krnovském regionu pravděpodobně nevyskytuje.“

Z čeho ho zvíře chytí?

"Po vyloučení vajíček definitivním hostitelem (psi, šelmy) do prostředí se jimi infikují vodní máloštětinatci (např. nitěnky), které jsou posléze pozřeny druhým mezihostitelem. To jsou především ryby nebo žáby. Pes, jiné šelmy nebo člověk se tedy nakazí především pozřením nedostatečně tepelně opracovaných infikovaných ryb.“

Jak se parazit u hostitele projevuje?

"Onemocnění se projevuje nespecifickými příznaky onemocnění ledvin, např. hematurie (krev v moči).“

Jak se onemocnění léčí?

"Po prokázání přítomnosti tohoto parazita některou ze zobrazovacích metod nebo záchytem vajíček v močovém sedimentu se provádí chirurgické odstranění ledvinovce u psů stejně jako u lidí.“

 Dá se proti němu očkovat?

"Očkování proti tomuto parazitovi neexistuje.“

Veterináři: S tímto parazitem jsme se nesetkali

„Nikdy jsem neléčila psa s ledvinovcem psím, a pokud vím, ani nikdo z mých známých kolegů. Jestliže se u nás někdy u zvířete objevil, byl to jen ojedinělý výskyt,“ domnívá se MVDr. Barbora Fišerová z Jílového u Prahy.

„S ledvinovcem psím jsem se nesetkala. Vzhledem k jeho výskytu – Amerika, Asie, jižní Evropa – je jeho záchyt u nás málo pravděpodobný. Pokud majitel v anamnéze neuvede cestování se psem do těchto oblastí, bude veterinář při ledvinových potížích, uremii atd. směrovat stanovení diagnózy jinam. Stanovení parazitů v moči není úplně obvyklé vyšetření,“ říká MVDr. Václava Molcarová.

„Hrozí spíš u zvířat dovezených ze zemí výskytu,“ doplňuje veterinářka Martina Načeradská. „Ani v takovém případě ale není riziko přenosu na člověka.“

tgbb. ( 15. ledna 2015 12:12 )

Komunista Zeman, komunista Babiš, komunista Zaorálek...

tgbg ( 15. ledna 2015 11:38 )

Horši paraziti,než vláda zbabělých komunistů neexistují.

naidka ( 15. ledna 2015 11:34 )

Věřím spíš veterinářům, kteří tvrdí, že tento parazit se v našich zeměpisných šířkách nevyskytuje. Je to takové to novinářské bububu, už dlouho jsme nepsali o ebole, tak aspoň něco.

sars ( 15. ledna 2015 10:43 )

 Jezte suši a polezou vám i z uší.

gig3 ( 15. ledna 2015 10:39 )

No a teď to Zeman zase dorazil. Paní Ivana se snaží a její muž to zase podělal slovy o postižených dětech, neměl by přesluhovat! Důchodce nikde do práce v 63 nevezmou, co tam páchne on? nemocný chlap.

Zobrazit celou diskusi