Ústředí muslimských obcí, kterému předsedá brněnský Alrawi, a pražská Muslimská unie mediálně činného Mohameda Abbase jdou po pařížských útocích proti sobě. „Muslimská unie představuje samotného pana Abbase,“ řekl pro iDnes.cz Alrawi. Abbas se k tomu nijak nevyjádřil.

Nejistota je ale cítit i v samotné brněnské obci. Tam „vládne“ radikální Alrawi, zvaný prý brněnský Saddám, který dříve kázal o nenávisti k nevěřícím! Již dříve vyštípal mírného Badra Mea Eknaifitha ve sporu o vedení mešity. Komunita tak nyní neví, jak se zachovat, a odmítá s kýmkoliv mluvit. „Musíme byt vděčni za to, že tady máme relativně stabilní nekonfliktní prostředí,“ řekl tamní muslim Suliman.

Šéf muslimů v Česku Muneeb Hassan Alrawi (49) neví, kam dřív skočit. Vrátil se z ciziny doprostřed rozjitřené situace. „Stihl jsem mluvit s prodavači kebabu. Nenávist necítí, chválí naopak toleranci zákazníků,“ řekl Blesku v brněnské mešitě. Tu považuje za místo setkávání otevřené pro kohokoliv a ne za symbol muslimské rozpínavosti.

Iráčan vystudoval v Československu na vojenské akademii elektrotechniku – krachlo mu totiž stipendium v západním Německu. Zůstal tedy u nás a začal obchodovat s broušeným sklem a traktory. Vzal si muslimku uprchlou z Bosny a má s ní tři děti. Muž vyznávající sunnitský islám se časem vypracoval až na šéfa Ústředí muslimských obcí.

Pokud se něco stane...

Na internetu mezitím koluje vzkaz bývalého pražského imáma (muslimský duchovní) Samera Shehadeha, který prý vyzývá přemýšlivé občany k diskuzi. Většinu půlhodinového videa však obviňuje určitou skupinu lidí z provokací a bojí se, že se situace neúměrně vyhrotí. „Pokud se něco stane, bude to výsledek vaší provokace. Je to, jako by si zatápěli pod vlastním kotlem, ale sedíme v něm všichni, i vy i já i lidé, kteří chtějí jen v klidu žít,“ varoval. Vraždy v Paříži ale odsoudil a doufal, že v Česku žádní extremisté nebudou.

Fotogalerie
7 fotografií