Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hon na teroristy ve Francii: 6 jich stále uniká!

Autor: ČTK - 
13. ledna 2015
08:13

Francie se navzdory dopadení pachatelů teroristických útoků, při nichž zahynuli hlavně novináři a Židé, nadále cítí být v ohrožení. Policie pátrá po dalších až šesti členech teroristické buňky. Úřady zároveň zmobilizovaly tisíce mužů, kteří chrání židovské objekty.

Vyšetřování zatím ukázalo, že partnerka jednoho ze zabitých teroristů se v době útoků dostala do Sýrie. Atentátníci se dnes dočkali ze zahraničí další pochvaly od islámských radikálů. Francie mobilizovala ode dneška na 4700 policistů na ochranu všech židovských škol a synagog. Od úterý bude také nasazeno 10.000 vojáků na ochranu dalších objektů, které jsou považovány za bezpečnostně rizikové.

Úřady jsou přesvědčeny, že teroristé, které policisté zastřelili, měli komplice. Tato úvaha vychází ze skutečnosti, že v neděli po likvidaci útočníků se dostal na internet videozáznam, na kterém jeden z atentátníků, Amedy Coulibaly, předem vysvětluje, jak mají útoky proběhnout. Má přitom u sebe samopal, údajně české výroby.

Coulibaly v místě svého bydliště na jihopařížském předměstí těsně před vraždou policistky a přepadení obchodu s košer potravinami, kde zabil čtyři osoby, zřejmě vážně postřelil muže, jenž se věnoval kondičnímu běhu. Pachatel si pravděpodobně běžce vybral jako zkušební terč.

Pátrá se i po Coulibalyho partnerce, která Francii opustila zřejmě těsně před atentáty. Hayat Boumeddiene překročila ve čtvrtek turecko-syrskou hranici. Právě Boumeddiene byla podle úřadů spojkou mezi svým partnerem a bratry Kouachiovými, kteří mají na svědomí středeční masakr v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při kterém zahynulo 12 osob.

Německo také proto vyzvalo Turecko, aby účinněji bránilo extremistům v cestách do Sýrie, kde se připojují k hnutí Islámský stát a dalším teroristickým organizacím. Ankara se brání, že v tomto směru dělá maximum.

Desítky tisíc Němců večer vyšly do ulic řady měst demonstrovat proti šíření islámu nebo za otevřenou společnost. Podle policejních údajů s výjimkou Drážďan početně převažovali odpůrci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), jen v Mnichově se jich sešlo na 20.000. Příznivci Pegidy přišli na demonstrace s černými páskami na památku obětí z Charlie Hebdo.

Jedna z vůdčích osobností mezinárodního terorismu, Alžířan Mochtár Belmochtár, ocenil vražedné útoky v Paříži. Zároveň vyzval muslimy v západních zemích k dalším podobným akcím. Nedělní jedenapůlmilionový pochod Paříží proti terorismu dnes média ve světě označila za „historickou“, „úžasnou“ a „nezapomenutelnou“ demonstraci.

Zobrazit celou diskusi