Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Praze zachránil starší ženu a pořezali ho: 10 let bojoval o invalidní důchod!

Autor: mor - 
14. ledna 2015
22:46

Předlouhých 10 let bojoval s úředním šimlem invalidní důchodce Gjon Perdedajev (45). Stát mu totiž po tuto dobu odmítal vyplácet řádnou finanční podporu.

Srb Gjon Perdedajev přitom v březnu 2001 zachránil v Praze starší ženu. Tu s nožem v ruce ohrožoval agresivní útočník, který nakonec Perdedajeva podřízl. „Přerušil mu nervové synapse, které způsobily jeho ochrnutí a ztrátu řeči,“ říká za něj advokát Ronald Němec, neboť jeho klient nemůže po zranění příliš mluvit.

Celý případ provází od počátku komplikace. Jako oběť trestného činu nikdy nebyl Perdedajev odškodněn. Navíc mu byly sebrány i dávky v hmotné nouzi. Živořit tak musel s částkou okolo 2000 korun.

Teď chce české občanství

„Tento případ je opravdu mimořádný. Nyní mu ale bude se zpětnou platností navýšen invalidní důchod na 9351 korun. Využili jsme možnosti zmírnit tvrdost zákona,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Zpětně mu navíc bude vyplacena částka asi 144 tisíc korun. Gjon Perdedajev je za rozhodnutí vděčný a nyní chce usilovat o získání českého občanství. Což kvůli vadě řeči a novému zákonu nebude lehké.

janka174 ( 15. ledna 2015 00:49 )

To se může stát jedině u nás.Na jedné straně se za statečnost rozdávají metály a na straně druhé necháme hrdiny chcípat hlady. Ono je jednoduché, hodit to na anonymního úředního šimla. Tady selhali konkrétní lidé na úřadech. Dokázala bych pochopit, kdyby hrdina musel počkat cca 3 měsíce, ale po tu dobu by bral alespoň sociální dávky, ale nechat to ležet 10 let... Máme snad dost prostředků, abychom mohli zjistit konkrétní viníky celé této kauzy. Mne by vážně zajímalo, kdo bral mzdu za práci, kterou vlastně nedělal. V tomto případě by měl stát přiznat, že selhal a peníze za 10 let dopočítat a proplatit.

Zobrazit celou diskusi