Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká stopa v pařížském atentátu: Vraždilo se zbraní vyrobenou ve vesničce Jablůnka?

Autor: šim - 
12. ledna 2015
11:56

Nejdříve zastřelil policistku, o den později se zabarikádoval v košer obchodě s téměř dvacítkou rukojmích, z nichž čtyři bez milosti popravil. Při tom měl Amédy Coulibaly u sebe českou zbraň – samonabíjecí pušku vz. 58 Sporter Compact!

Coulibaly před svým běsněním v košer obchodu, ale po útoku bratrů Kouachiových na magazín Charlie Hebdo, natočil video, které se v sestříhané podobě objevilo na internetu. V jednom záběru je vedle něj opřená zbraň, která je podle odborníků české výroby.

Krom toho je ve videu Coulibaly vidět v německé neprůstřelné vestě. „Tu také u nás koupíte ve většině army shopů a na rozdíl od většiny evropských států není prodej těchto doplňků u nás regulován,“ píše na serveru Krimi-Plzeň Michal Kindl, instruktor střelby, znalec zbraní a majitel muzea zbraní.

Zatím není jasné, z čeho přesně střílel Coulibaly v obchodě a jakou zbraní zabil 27letou policistku ve čtvrtek ráno. Bratři Kouachiovi při útoku na Charlie Hebdo použili samopaly AK-47 neboli kalašnikovy. Ve svém arzenálu měli mimo jiné také granátomety a chystali zápalné nálože. Původ zbraně, kterou má Coulibaly vedle sebe, není znám.

„Pokud má ale tuto moderní, českou zbraň, je opravdu zarážející, jak se k teroristovi dostala. Jedná se totiž zřejmě o zcela nový výrobek firmy Czech Small Arms (CSA) z Jablůnky a nikoli o pozůstatek po Lidových milicích či Československé lidové armádě, které se zde načerno mezi lidmi ještě občas vyskytují,“ píše server Krimi-Plzeň, který upřesňuje, že tento typ zbraně je samonabícejí, nikoli samočinný, takže z něj nelze pálit v dávkách, jak je to možné u kalašnikovů.

japos22 ( 13. ledna 2015 16:49 )

japos22 ( 13. ledna 2015 16:06 )

V Saudské Arábii bych to neřešil Každý rok dva metry sněhu

zelena.karkulka ( 12. ledna 2015 22:53 )

přesně tak!

katkom ( 12. ledna 2015 19:48 )

A co fašističtí rusáci, kteří vraždí na Ukrajině. Ti vraždí čím???Aha kalašnikovy dovezenými v rádoby humanitárních konvojích z Moskvy.

dynaty ( 12. ledna 2015 18:02 )

přesně jen nevím jestli je to k pláči a nebo smíchu

Zobrazit celou diskusi