Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hrdinové protiislámského teroru: Tito muži se postavili fanatikům!

Autor: štš, ČTK, lm - 
12. ledna 2015
08:15

Smutek zachvátil Francii a celý svět. Život v Paříži potemněl po dvou útocích islámských radikálů, které si vyžádaly 17 lidských životů. Světlo do něj ale přináší následující příběhy hrdinů, kteří se fanatikům postavili.

Muslimský prodavač pomohl šesti rukojmím

Největší pozornost přitahuje příběh čtyřiadvacetiletého muslimského prodavače supermarketu původem ze západoafrického Mali Lassany Bathilyho, který zachránil nejméně šest zákazníků, když jim pomohl ukrýt se v chladicí komoře.

„Skupinka zákazníků spatřila, že do obchodu vstoupil ozbrojenec a zahájil palbu, a reflexivně prchla po schodišti do suterénu, aby se ukryla. Bylo jich šest, včetně ročního dítěte,“ uvedl místní představitel Malik Yettou. „Pomohl jim přitom prodavač Lassana Bathily, který je schoval do bezpečí,“ dodal.

„Když seběhli dolů, otevřel jsem dveře chladicí komory, zhasl jsem tam a vypnul chlazení. Vpustil jsem je dovnitř a zavřel jsem dveře. Řekl jsem jim, aby byli zticha, že půjdu pryč,“ vylíčil mladý muž, kterého televize BFMTV označila za „maliského muslima“.

Bathily poté použil výtah na zboží, s jehož pomocí se dostal ven z obchodu, a mohl tak policistům poskytnout cenné informace o tom, co se v supermarketu děje.

Život za obvaz a kafe

Smrt rozsévali chladnokrevně a na potkání. Jen Michele Catalano, ředitel tiskárny, ve které teroristé hledali úkryt těsně před smrtí, ze setkání s nimi vyšel živ a zdráv!

Když bratři Kouachiové vešli do tiskárny, byl uvnitř Catalano s grafikem Lilianem Lepèrem (27). „Jakmile jsem uviděl ozbrojence, bylo mi jasné, o koho jde. Řekl jsem Lilianovi, ať se někde schová,“ popisuje muž. Lilian se tedy zavrtal do papírové krabice pod stolem v prvním patře budovy.

Catalano ale stanul vrahům tváří v tvář. A prý se k němu islamisté chovali velmi slušně. „Byli klidní, dokonce mě oslovovali vážený pane. Říkali, že nezabíjejí civilisty. Dokonce mi potřásli rukou,“ vyprávěl později. „Obvázal jsem jednomu z nich krvácející zranění na krku. Pak jsem jim uvařil kávu. Poděkovali a pustili mě...“

Chtěl sejmout Coulibalyho!

Francouzi smekají před odvahou Yohana Cohena (†22). Byl jedním ze zajatců Amédyho Coulibalyho (†32) v pařížské prodejně košer dobrot. Židovský mladík, který letos plánoval svatbu, se totiž teroristu pokusil zneškodnit!

Skočil po pistoli, kterou útočník odložil na pult, a pokusil se ho zastřelit. „Policie nám řekla, že terorista hrozil zabitím jednoho z těch maličkých dětí a to Yohan nechtěl dopustit,“ popsal hrdinův bratranec Yonatan Cohen.

Pistole se však zasekla a výstřel nevyšel! A protože Coulibaly měl další tři palné zbraně (plus řadu nožů a taky 15 štočků výbušnin – pozn. red.), z kalašnikova mu ihned vpálil kulku přímo do hlavy!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi