Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Paříží pochodovalo 1,5 milionu lidí: My všichni jsme Charlie!

Autor: ljš, ČTK - 
11. ledna 2015
14:59

Šílenství a noční můra všech bezpečnostních složek, přesto nutné a dojemné gesto soudržnosti a odvahy! Pařížskými ulicemi dnes projde millionový pochod na památku obětí teroristických útoků.

Za "hlavní město světa" proti terorismu a za svobodu dnes označil francouzský prezident François Hollande Paříž krátce před tím, než se s řadou významných zahraničních hostů vydal na místo zahájení historického a početně bezprecedentního pochodu k uctění památky obětí teroristických útoků z posledních dnů. Při nich v Paříži a okolí zabili islamističtí radikálové 17 lidí.

Na milionovou manifestaci v Paříži se sjelo pět desítek zahraničních státníků, které Hollande přijímal v Elysejském paláci. Nechybí mezi nimi německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron a vedoucí představitelé Evropské unie. Českou republiku zastupuje premiér Bohuslav Sobotka, Slovensko předseda vlády Robert Fico. Na náměstí Republiky, odkud pochod vyšel, odvezly zahraniční státníky autobusy.

Politici ve zvláštním kordonu sice symbolicky ušli jen 300 metrů. Přesto to bylo velice ojedinělé gesto. V jedné řadě totiž šli političtí nepřátelé, odpůrci i rivalové. Všichni se navíc drželi za ruce.

Už dlouho před začátkem akce zaplnilo náměstí Republiky doslova lidské moře. Očekávání více než milionu účastníků se naplnillo. Shromáždění zpívali francouzskou hymnu, tleskají a volají "Charlie!" a "Charlie, Svoboda!".

Na pochod proti terorismu v centru Paříže dorazili i pozůstalí po obětech nedávných útoků islamistů. Příbuzní zavražděných z redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo, jejich blízcí a přeživší by měli podle agentury AFP jít v čele manifestace.

Manifestace je současně ale velkým bezpečnostním rizikem, dohlíží na ni 5 a půl tisíce policistů a vojáků. "Byla by to noční můra i v případě, že by se ty teroristické útoky předtím neodehrály. Bez té symboliky to považuju za šílenství a pro ty lidi, kteří to mají zajistit, to bude peklo. Jedná se o obrovský prostor, který ta policie musí zabezpečit," řekl v České televizi bezpečnostní expert Andor Šándor.

japos22 ( 12. ledna 2015 15:19 )

Jako vždy - za vodou

katkom ( 12. ledna 2015 10:23 )

Za dva roky se bude připomínat sté výročí gigantického sociálního experimentu, který v Rusku rozpoutali bolševici-komunisti. Kolébka experimentu se k výročí blíží ve stavu před zhroucením, o kterém se už v Rusku samotném točí drsné filmové snímky. Experiment za sebou zanechal milióny poznamenaných, kteří se v jeho období narodili a vyrostli a nejsou s to se následků zbavit ani po čtvrtstoletí v jiném režimu.Jsou to lidé nešťastní ze svého života.

katkom ( 12. ledna 2015 10:05 )

Dnes si 1 rubl můžete koupit za 34 haléřů. V době, kdy nám vládli zločinní komunističtí kolaboranti si ruští vyžírkové a okupanti účtovali za rubl 10 korun. Tak ruští zloději a jejich komunističtí vlezdoruszadkové obchodovali i s naším uranem, kterého bylo v Československu vytěžěno přes 100000 tun!!!za biliony korun. To je odpověď na otázku, kde se poděl český a moravský uran a kde jsou peníze za něho.

katkom ( 12. ledna 2015 10:02 )

Že by se konečně začalo blýskat na lepší časy i v těchto zavšivených ulhaných plátcích?Všichni inteligentní nebo jen trochu logicky uvažující lidé ví,že konflikt vyvolali teroristické špíny z Ruska a že letoun s těmi stovkami nevinnými lidmi na palubě sestřelili zasr*ní Ruskáci.

katkom ( 12. ledna 2015 09:59 )

oděský holokaust brutální masakr 42 občanů povražděných a upálených ruskofašistickou bestií přes 200 lidí zmlácených do bezvědomí moskevským režimem Oděsský holokaust byl několikanásobně horší teroristický čin, a přitom vláda Ruska je teroristický režim nacistů který ho provedl, takže nacisty živí a šatí jejich armádu masových vrahů .....tady jasně vidíme pokrytectví a zrůdnost Ruska .....nemohu podporovat teroristické režimy kteé páchají teroristické akce proto okamžitě zasáhnout proti organizaci řízené hitlerem z Ruska

Zobrazit celou diskusi