Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli teroru zhasli Eiffelovku: Tma pohltila symbol smutného velkoměsta!

Autor: simao, ČTK - 
8. ledna 2015
23:00

„Je suis Charlie“. Tři slovíčka, která v těchto dnech můžete vidět všude možně po světě. Já jsem Charlie. Slůvka na podporu Paříže a obětí teroru z redakce Charlie Hebdo. Uctít jejich památku vyrazili v Itálii, Istanbulu i Praze. A do ulic se opět vydali i samotní Pařížané. Sledovali přitom, jak tma pohltila symbol jejich města.

Eiffelova věž zhasla ve čtvrtek ve 20:00 na počest obětí řádění teroristů v redakci satirického časopisu. A také na počest policistky, která zemřela po jiném, čtvrtečním incidentu.

80 kilometrů severně od Paříže v tu dobu desítky tisíc policistů a vojáků stále naháněly dvojici bratrů-vražedných teroristů, kteří se dali z hlavního města na úprk. Myšlenky Pařížanů však v tu chvíli byly především s oběťmi z Charlie Hebdo a jejich pozůstalými. „Je suis Charlie“ se stalo smutným heslem francouzské metropole... Do ulic však vyrazili vyjádřit Paříži podporu i lidé na jiných místech Evropy. V Rotterdamu, italském Turíně, tureckém Istanbulu, ale i v Praze a Brně.

Piety v Praze a Brně

Stovky lidí přišly ve čtvrtek před francouzskou ambasádou do Prahy a při shromáždění na Velkopřevorském náměstí u Lennonovy zdi se zapalovaly svíčky, lidé přinášeli květiny a také tužky, které se staly dalším symbolem pro odmítnutí tohoto barbarského činu. Při soukromých hovorech účastníků byla slyšet francouzština i čeština. Krátce před 19:00 desítky přítomných na chvíli zvedly nad hlavu potištěné černé listy papíru s bílým nápisem Je suis Charlie, lidé zatleskali a postupně se začali rozcházet.

Další pietní akce se konala v centru Brna před sídlem zastoupení Alliance Francaise. Stejně jako v Praze se obešla bez proslovů. Podle jednoho z účastníků Radka Bednáře, který v minulosti pracoval v Iráku, se nyní dostal na povrch militantnější islám, než jaký v muslimských zemích býval. „Cítím, že je to problém, události ve Francii se mne dotkly,“ uvedl Bednář.

Video Zprávy: Hon na bestiální vrahy z Paříže. Evropa pláče, zabili svobodu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

panbaron ( 9. ledna 2015 10:26 )

čobolaci vymatlany

katkatt ( 9. ledna 2015 07:59 )

Mňa by zaujímalo či je sprístupnená alebo či nebola evakuovaná a zavretá hneď po útokoch. To nikde nepíšu. ĎAKUJEM ak sa niekto nájde kto mi dá odpoveď. Pekný deň želám.

Zobrazit celou diskusi