Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

I Česko má své hrdiny: Jirka (†42) přežil útok teroristy, zabila ho rakovina

Autor: ČTK, oj - 
8. ledna 2015
12:42

Jiří "REGI" Schams (†42) podlehl těžké nemoci. Člena speciálních jednotek v roce 2008 v Afghánistánu vážně zranil sebevražedný atentátník. Jedna ze střepin mu poranila míchu. Regi ležel 2 měsíce v kómatu. Přestože nikdo z lékařů nevěřil, že se ještě probudí, on bojoval. Po šesti letech se poprvé postavil na nohy. Když už se zdálo, že svou největší bitvu vyhrál, lékaři mu diagnostikovali rakovinu.

Zprávu o smrti válečného veterána Jiřího Schamse oznámil spoluzakladatel nadačního fondu Regi Base, který pomáhá těžce zraněným válečným veteránům. Schams byl iniciátorem tohoto projektu a jeho přezdívka Regi se dostala i do názvu nadace. Pohřeb Schamse by se měl uskutečnit se všemi vojenskými poctami za účasti vedení armády a ministerstva.

Schams podle Čecha zemřel dnes na rakovinu, která mu byla diagnostikována loni v květnu. Nemoc označil za "podpásovku", Schamsova těžká zranění z Afghánistánu se totiž před zjištěním nemoci začala zlepšovat. V červnu měl nastoupit na speciální rehabilitaci.

Schams byl těžce zraněn v březnu 2008 po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Společně s dalšími vojáky doprovázel dánské humanitární pracovníky. Útok nepřežili dva Dánové, čtyři Afghánci a velitel ochranného týmu Milan Štěrba. Schams utrpěl řadu zranění, střepina ho zasáhla i do hlavy. Podle webových stránek Regi Base zůstal dva měsíce v kómatu. Ze zranění se dokázal částečně uzdravit, zůstal ale závislý na pomoci ostatních.

I přes svůj handicap se stal iniciátorem nadace, která se snaží zraněným veteránům pomáhat. "Stal se legendou veteránů. Díky němu bylo pomoženo dalším," poznamenal Čech. Ocenil jeho neustálou snahu bojovat.

"Byl to bojovník a hrdina. Nyní s rodinou domlouváme důstojné rozloučení se všemi vojenskými poctami, kterého se zúčastní i vedení ministerstva a armády," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Díky nadačnímu fondu bylo zakoupeno několik přístrojů, které pomáhají těžce zraněným veteránům při rehabilitaci. V současné době staví ve Svémyslicích u Prahy první specializované privátní centrum komplexní péče pro válečné veterány.

jity ( 9. ledna 2015 10:11 )

Neodsuzujte mrtvého, kdyby jste měli tu možnost výdělku jako on, tak byste se přetrhli. Raději mu přejte klid. Čest jeho památce. Obviňujete ho ze zabíjení lidí, matky s dětmi a nevinné lidi tam snad zabíjet nejel, ale spíše jim pomáhat. Nyní se v Paříži ukázali co takový ***i, proti kterým bojoval umí.

johnbee ( 8. ledna 2015 22:16 )

Škoda každého života, ale každý žoldnéř musí počítat s tím, že se nedožije důchodu. Pěkně to napsal tranta68 i moiaza. Největší svinstvo je, že se naše armáda místo přípravy na obranu vlasti zúčastní expedičních akcí, které nemají výsledek, stojí miliardy, uvrhají napadené státy o desítky let zpět(Irák,Libie a další), radikalizují místní obyvatelstvo(viz IS), a uvádějí do oběhu miliony lidí. Více jak ve 2.světové válce.Běžence, kteří budou ovlivňovat i náš život za chvíli ve velkém potkáme i u nás.(viz jednání vlády). Pro neznalé přidávám definici:Žoldák (z latinského sold – plat, odměna) je profesionální voják, který se nechává za finanční odměnu najímat cizí armádou.

abcd.adcb...... ( 8. ledna 2015 16:33 )

Sám si vybral být militaristou.

abcd.adcb...... ( 8. ledna 2015 16:32 )

Ta nás vystřílí jen když polezeme do řiti té US chamradi.

mortis69 ( 8. ledna 2015 15:38 )

-vy mrtvoly

Zobrazit celou diskusi