Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozzuření obyvatelé Pardubic: Z lávky se stává v zimě nebezpečná skluzavka!

Autor: jp, zrk - 
7. ledna 2015
06:15

Lávka jen pro odvážné hazardéry se zdravím vede přes Chrudimku v Pardubicích. Přemostění, sloužící lidem od prosince, je kvůli strmosti v zimě velmi kluzké. Pár lidí už tu popadalo. Možná i proto je na ceduli kontakt na záchranku!

„Mám co dělat, abych tu lávku přešel. Bez držení se zábradlí se docela bojím. Bohužel někdo neuvažoval, že při tomhle sklonu to v zimě bude špatný,“ komentoval nové přemostění František Veselý (63). Ocelová lávka s dřevěnými prkny, spojující park se zámkem a Tyršovými sady, má sklon až 24 %, čímž převyšuje zákonnou normu.

Bývalé vedení města, které lávku za více než 6 miliónů nechalo vybudovat, na ni ale dostalo výjimku po požadavku Povodí Labe na splavnost řeky. Musela být dost vysoká na to, aby pod ní projel čisticí bagr.

„Jelikož je lávka nad hladinou a mezi prkny jsou mezery, nelze použít chemické ošetření, sůl ani inertní směsi,“ řekl mluvčí magistrátu Radim Jelínek. I kdyby město investovalo do úprav, mohlo by přijít o peníze z dotací, ze kterých byla stavba financována. Pouze tady tedy umístili ceduli s upozorněním, že lávka není v zimě udržovaná.

24 procent má sklon lávky přes řeku Chrudimku.

hu2hu ( 7. ledna 2015 07:03 )

Ta lávka je dřevěná.

Zobrazit celou diskusi