Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf muslimů v Česku: Kamenování je v pořádku! Okamura podněcuje nenávist

Šéf muslimů v Česku Abbas a Tomio Okamura opět proti sobě
Šéf muslimů v Česku Abbas a Tomio Okamura opět proti sobě  (Autor: Reprofoto TV Barrandov, archiv Blesku)
Autor: simao - 
5. ledna 2015
19:05

Tomio Okamura se obává šíření radikálního islámu v Česku. Na Facebooku proto sdílel příspěvek svého kolegy z Úsvitu, který Čechy vyzývá k ochraně před islámem. Ovšem poněkud svérázně. Třeba skoncováním s nákupem kebabů. Okamura se však kvůli tomu dostal do křížku se šéfem českých muslimů Mohamadem Abbasem, podle kterého Okamura podněcuje nenávist.

Tomio Okamura chce rozvířit debatu o šíření radikálního islámu a jeho nebezpečí pro ČR. Na jeho profilu na Facebooku se proto 3. ledna objevil obsáhlý příspěvek, který vyzývá lidi, aby s muslimy diskutovali, ale také aby je provokovali – třeba venčením psů a prasat u mešit. Jde sice o text sepsaný Okamurovým kolegou ze strany, šéf Úsvitu s ním však v principech souhlasí.

Najdou se v něm však hodně kontroverzní pasáže. Včetně toho, aby lidé nekupovali od muslimů kebaby nebo třeba mobily. „Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám. Jak bude chutnat vaší ženě, až jej bude jíst se šátkem na obličeji?,“ píše se v textu, který Okamura sdílel a za který schytal kritiku.

Šéf muslimů v Česku Mohamed Abbas na to nyní reagoval v rozhovoru pro iDnes.cz. „Já si myslím, že to je i trestný čin, protože nabádá k nenávisti vůči skupině,“ uvedl Abbas s tím, že trestní oznámení podávat (zatím) nebude. Samotného Okamuru však Abbas nevybíravě počastoval: „Nepokládám Okamuru za seriozního člověka a nemyslím, že by ho Češi poslouchali.“

Okamura: Právo šaría v Česku nechci!

V rozhovoru Abbas však poukázal i na řadu kulturních a náboženských odlišností. Jeho žena nosí hidžáb, burky i samotný islám ženy chrání, kamenování lidí pochází podle Abbase od samotného Boha. „Některé tresty jsou i v Bibli. Píše se tam ‚Kdo z vás je bez viny, ať hodí kamenem.‘ To je přece ono,“ řekl Abbas iDnes.cz.

Okamura se přitom s Abbasem utkal již loni na podzim přímo v jednom televizním studiu – při natáčení relace Týden v ringu na TV Barrandov. Pořad zaznamenal poměrně velký ohlas. Okamura na něj nyní opět upozornil na svém Facebooku. A svému rivalovi vzkázal: „Pan Mohamed Abbas je člověk, který nám oznámil v televizní diskuzi, že právo šaría je vůči ženám moudré. Kamenování, bičování, sekání rukou – to jsou tresty, které jsou běžné v islámských státech, které se řídí právem šaría. Já tady žádné právo šaría opravdu nechci. Ať nám pan Abbas nevnucuje své náboženství, jako my mu nevnucujeme naše.“

Šéf Úsvitu Abbasovi vyčetl, že se muslimská obec v Česku výrazně veřejně nedistancovala od dění v Islámském státu. „Do posledního dechu budu bojovat proti zakořenění radikálního islámu v ČR. Nejsem proti slušným cizincům, proti náboženským svobodám. Jenom bych byl nerad, aby se v ČR šířil radikalismus. Chci žít v normální a slušné demokratické zemi,“ dodal na svou obhajobu Okamura.

iristhecat ( 9. ledna 2015 13:52 )

Cizinec Okamura by mel podat demisi a prestat podnecovat v lidech strach a nenavist. Co dela Okamura je fasisticky jednani a cizinec bude vyzyvat lidi k vlastenectvi, ze si neda radeji pres drzku........

zada ( 7. ledna 2015 10:32 )

tobě vypad mozek z hlavy "nasere"

zada ( 7. ledna 2015 10:29 )

Okamura na Hrad!!!! Bude příštím prezidentem, v to doufám!!!!!

zada ( 7. ledna 2015 10:29 )

Pane Okamura, jsem s Vámi. Máte plnou pravdu. To není boj proti islámu, ale boj proti středověku. Tam se snad nikdo vracet nechce. Ať se vrátí všichni domů a neschovávají se tady.Odkud mají svoje majetky???? Je to pátá kolona!!!!!

0707 ( 7. ledna 2015 09:49 )

Hitler pronásledoval Židy a Romy a na zatím se nám tu namnožili ty kruté a nesnášenlivé lidské hybridy! FUJ

Zobrazit celou diskusi