Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Okamura a rady proti islamistům: Tomio to schytal za kebaby a prasátka!

Autor: simao, ČTK - 
5. ledna 2015
16:40

Tomio Okamura uveřejnil na Facebooku návod, jak se v Česku bránit proti šíření radikálního islámu. A vyzval tak Čechy mj. k tomu, aby venčili pejsky i prasátka u mešit a nekupovali kebab. V době, kdy je téma islámských radikálů takřka celosvětovým, tím vyvolal rozsáhlé diskuze. A nejrůznější reakce.

O opozičním Úsvitu a jeho šéfovi Okamurovi nebylo delší dobu příliš slyšet. O víkendu však česko-japonský politik a podnikatel zveřejnil na svém Facebooku článek, co mohou občané dělat „na ochranu našeho demokratického způsobu života" před radikálním islámem. Vznikl z toho souhrn nejrůznějších kontroverzních doporučení a Okamura jako by odpálil bombu.

Celkem jde o 25 bodů. Některé zachází do extrémů. Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit do okolí jejich center, mešit a oblíbených piknikovišť," stojí v textu, který prý sestavoval člen Úsvitu Jiří Kobza. Dalším doporučením, která Okamura nasdílel, bylo „nekupovat si v jejich krámech kebaby". „Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám. Jak bude chutnat vaší ženě, až jej bude jíst se šátkem na obličeji?" píše se v obsáhlém příspěvku, který vyvolal bouřlivé reakce.

Okamura upozorňoval, že není autorem textu. V principech s ním však souhlasí. „Já jsem s tím článkem udělal jedinou věc a to, že jsem jej přeposlal advokátovi," řekl Blesk.cz Okamura, podle kterého je debata o radikálním islámu v první řadě vážná a podobná vyjádření chápal hlavně jako odlehčení dlouhého textu.

Nesouhlas poslance Úsvitu: Vyjádření primitiva

Vůči některým výrokům, které Okamura sdílel, se však ozval nesouhlas i z Okamurovy vlastní strany. Nesouhlasil totiž poslanec Úsvitu Milan Šarapatka. „Po celou dobu vzájemné spolupráce jsem se snažil radikální zahraničněpolitické názory Tomia Okamury kultivovat. Je to ale házení hrachu na zeď. Není možné se k takto závažným věcem vyjadřovat podobným způsobem. Běhat s prasaty kolem mešit? To je vyjádření primitiva. Není to výrok Tomia Okamury, ale on se s tím ztotožnil. Je to apel na nejnižší lidské pudy," uvedl Šarapatka na serveru echo14.cz.

Okamura se Šarapatkou vystoupili společně i ve vysílání ČT. Po něm šéf Úsvitu Blesk.cz upozornil, že ve straně mají dva experty na islám - Kobzu a Šarapatku. Oba v islámských zemích dlouhá léta žili. Podle Okamury však nedošlo v Úsvitu ke sporu o principech, ale o formě zveřejnění. „Kdybych to psal já osobně, tak bych prasátka vynechal," uvedl nyní šéf Úsvitu a tvrdí: „Rád se však přiučím diplomatickému vyjadřování."

Sám Okamura má totiž na kontě řadu kontroverzních výroků, týkajících se např. přistěhovalectví, či Romů. Za sdílení článku o muslimech to pak schytal na Facebooku, u Twitteru, kde se rychle začaly šířit vtípky na téma „Okamura a kebab".

Tomio Okamura sdílel rady proti radikálnímu islámu. Třeba nekupovat kebab. Na internetu to spustilo lavinu různých vtípků. Tomio Okamura sdílel rady proti radikálnímu islámu. Třeba nekupovat kebab. Na internetu to spustilo lavinu různých vtípků. | Facebook

ginecek23 ( 8. ledna 2015 18:00 )

asi sis to tam uzil ,kdyz to tvrdis tak jiste...vase holky chodi zas tady za bydleni ,praci a jine,,,no co kazdej co umi ne,,,ale ta cikanka,,,o te se aspon vi ,,,horsi je to ceskama,,,prijedou domu a zaprou cernocha.muslima a jine,,,i to je zivot,,.

ginecek23 ( 8. ledna 2015 17:56 )

zadna skoda...bude klid,,

akko ( 6. ledna 2015 17:56 )

Jsi trochu jednodussi,vid'?...Mozna by jsi se mela zamyslet,za ktery konec provazu mas tahnout...Konecne je tady Politik,ktery mluvi o velkem problemu pro CR a ty v Tom vidis jen jeho reklemu...Ta islamska spina se tady roztahuje jako mor a je potreba jednat...Tak se vzpamatuj a podporuj KONECNE JEDNAJICIHO POLITIKA...

cipisek134 ( 6. ledna 2015 03:46 )

velitelka-velitele:

zelena.karkulka ( 6. ledna 2015 00:28 )

to by musela být vůle k tomu,ale ta jaksi není

Zobrazit celou diskusi