Jádrem sporu se stal transparentní účet, který Klub dvojčat pro rodinu založil a kam jdou peníze ze sbírky. „Z počátku jsem s nimi spoustu věcí konzultovala. Líbilo se mi, když Saša říkala, že chce peníze schovat, až půjdou děti do školy. Terénní pracovnice mi z těch peněz platit zakázala, nepřáli si z nich ani doplatit auto, na které neměli peníze,“ řekla Rulíková v rozhovoru pro iDnes.cz.

Proto byl pro ni obrovský šok, když pak matka paterčat začala v televizi říkat, že nemají peníze a nemohou ani synovi zaplatit školní výlet (na účtu je k 5. lednu 666 568,36 korun). „To mě fakt hodně mrzelo. Kdyby se zmínila, tak samozřejmě z toho transparentního účtu těch pár stovek dostali,“ řekla.

Mezitím došlo k několika ostrým hádkám včetně spršky vulgarismů, kterou zachytily televizní kamery při natáčení dokumentu Paterčata, a šéfka nadace se rozhodla, že bude s penězi na účtě, za který je zodpovědná, nakládat podle svého uvážení. Uhradila z nich proto část výdajů na terénní pracovnice. „Saša se definitivně naštvala a chce účet převést na sebe,“ popsala, co následovalo.

Přesun peněz bude ale složitý, protože sbírka funguje přímo pod Klubem vícerčat. „Teď u právníků zjišťuji, jak je možné jim finanční prostředky z účtu i se zodpovědností za ně předat,“ vysvětlila Rulíková.

Patronka je přesvědčená, že pokud rodina nepřehodnotí svůj životní styl a nenaučí se šetřit, dopadne velmi zle, protože pomoc terénních pracovnic a pečovatelek za dva či tři roky skončí.

„Nejsou například zvyklí druhý den dojídat uvařené jídlo. Vyhodí ho. Den staré rohlíky nerozpečou, ale vyhodí. Je to jiné myšlení, ale, doprčic, když na to nemám, tak přece šetřím, kde se dá! Tohle se musejí naučit,“ myslí si Rulíková.

Kámen úrazu je podle ní v tom, že je maminka paterčat závislá na pomoci druhých, což údajně potvrdily i psycholožky, které s ní po porodu mluvily kvůli obavě z možné laktační psychoózy. "Odhadly ji, když řekly, že čeká, že za ni problémy budou řešit ostatní,“ vysvětlila s tím, že Saša ve všem spoléhá na svou matku. Právě s tou se ve zmíněné scéně z dokumentu Paterčata pohádala.

Fotogalerie
10 fotografií