Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapce málem zabila alergická reakce na ibuprofen: Teď slepne!

Autor: shp - 
5. ledna 2015
09:45

Život se s britským chlapcem Calvinem Lockem (13) nemazlil. Před více jak dvěma lety dostal brutální alergickou reakci na ibuprofen, který mu dala maminka proti viróze. Po celém těle se mu udělaly puchýře, odpadla mu kůže z 65 % těla a silně krvácel. Lékaři i rodiče se obávali, že zemře. Jenže Calvin se nedal, bojoval a přežil. Teď ale lékaři přišli s další zdrcující zprávou...

Calvinovi bylo teprve 11 let, když v roce 2012 onemocněl silnou virózou. Matka mu podala větší dávku ibuprofenu, po které jeho tělo děsivě zareagovalo.

Dítěti začala odpadávat kůže, tvořily se mu všude puchýře a silně krvácel. Chlapec musel být tři dny připojen na přístroje, aby přežil. V nemocnici pak strávil další tři týdny.

Lékaři po sérii testů zjistili, že Calvinovo tělo takto zareagovalo, protože trpí Stevens-Johnsonovým syndromem, který způsobuje šupinatění a odlupování kůže. Chlapcovo tělo bylo zjizveno nadosmrti, ale přežil.

Teď však přišla další rána. Calvinův zrak se začal děsivě zhoršovat, až přišli lékaři se smutnou diagnózou. Chlapcova nemoc způsobila onemocnění očí, které je bohužel neléčitelné. Do dvou let bude Calvin slepý.

„Je tak inteligentní a bystrý, ale nyní se nesmí zabývat školou. Nevidí ani důvod do ní chodit, protože si nemyslí, že to má nějakou budoucnost, když ztrácí svůj zrak,“ dodala smutně jeho maminka Robyn Moult.

odetka.odetka ( 5. ledna 2015 20:13 )

No a?

aluman ( 5. ledna 2015 18:36 )

Pokud bych vzal jako fakt, že Ibuprofen prodlužuje život, neviděl bych rozpor mezi tím a skutečností popsanou v článku. Je spousta zdravých a zdraví prospěšných potravin a léků, co mohou na druhou stranu nějakého alergika i zabít a u toho chlapce šlo v podstatě o alergickou reakci i když u Stevens-Johnsonova syndromu je to trochu složitější.

jaromir123 ( 5. ledna 2015 18:19 )

To je divné - tady píší: "Přelomový objev vědců: Ibuprofen prodlužuje život!" - tedy je to zázrak - i reklama to chválí.

jana1313 ( 5. ledna 2015 14:13 )

U nich sociálka odebírá rodičům jenom zdravé děti o které má někdo zájem k adopci. Je to stejná "sociálka" jako v Norsku, tedy Juvenilní justice.

jana1313 ( 5. ledna 2015 14:11 )

Není na tom nic divného. Tomu kdo trpí Stevens-Johnsonovým syndromem stačí k vyvolání tak prudké alergické reakce i běžné množství léku proti zánětu, horečce, bolesti,....Další příčinou kromě léků můžou být infekce jako Herpes, chřipka, HIV, záškrt, břišní tyfus,..... Řekla bych že článek je úmyslně napsán zavádějícím způsobem.

Zobrazit celou diskusi