Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Senzační objev v Egyptě: Češi našli hrob neznámé královny

Profesor Bárta si připsal další skvělý objev
Profesor Bárta si připsal další skvělý objev  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
4. ledna 2015
18:32

Čeští archeologové zaznamenali objev světového významu. V Egyptě odkryli hrobku ženy faraona Ranefereta, o které historici neměli ponětí.

Tým v čele s egyptologem Miroslavem Bártou hrobku odhalil v Abúsíru, jihozápadně od Káhiry, kde se nachází několik pyramid faraonů páté dynastie. "Poprvé jsme odhalili jméno této královny, které bylo do objevení jejího hrobu neznámé," ocenil nález Čechů egyptský ministr pro starověké památky Mamdúh ad-Damatí.

Tento objev "nám umožní objasnit určité neznámé stránky 5. dynastie, která byla spolu se 4. dynastií svědkem výstavby prvních pyramid," dodal ministr.

Hrobka byla objevena v pohřebním komplexu faraona Raneferefa, což podle ředitele českého egyptologického ústavu Miroslava Bárty "vede k domněnce, že královna byla ženou Raneferefa". Hrobka je součástí malého hřbitova jihovýchodně od Raneferefova pyramidového komplexu.

Pohled na hrobku dosud neznámé královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa. Pohled na hrobku dosud neznámé královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa. | ČTK

Bárta dnes na dotaz ČTK potvrdil, že egyptologové objevili dosud neznámou historickou osobnost a její jméno zjistili podle nápisů v kryptě. "S největší pravděpodobností šlo o princeznu a matku krále. Víc nám prozradí až další výzkum," uvedl.

Egyptologové v pohřebním místě našli nápisy se jmény, části pohřební výbavy i samotné kosterní pozůstatky. Podle serveru Luxor Times to byly mimo jiné předměty denní potřeby, 23 vápencových hrnců a čtyři měděné nástroje, kusy nábytku i nápisy vyryté na zdech, včetně jména a titulů královny jako "žena krále" a "matka krále".

Hrobka královny Chentkaus III. byla odhalena v Abúsíru jihozápadně od Káhiry, kde se nachází několik pyramid faraónů páté dynastie. Hrobka královny Chentkaus III. byla odhalena v Abúsíru jihozápadně od Káhiry, kde se nachází několik pyramid faraónů páté dynastie. | ČTK

Člen týmu českých egyptologů Jaromír Krejčí podle Luxor Times prohlásil, že objev nápisu "matka krále" má "historický význam". "Pokud můžeme usuzovat, že královna byla pohřbena v době panovníka Niuserrea (2445 př.n.l. až 2421 př.n.l.) - což se dá usuzovat z pečetě nesoucí jeho jméno, která byla nalezena v hrobce - pak můžeme tvrdit, že Chentkaus III. je matkou panovníka Menkauhora, nástupce Niuserrea. To by mohlo odhalit více informací také o tomto králi, zvlášť když o něm máme velmi málo informací," vysvětlil Krejčí. Niuserre byl mladší bratr Raneferefa.

Profesor Bárta si připsal další skvělý objev Profesor Bárta si připsal další skvělý objev | ČTK

Podle Bárty je pohřeb dokladem toho, jak významnou roli hrály ženy v tehdejší společnosti. Pozůstatky byly uloženy v zhruba třicet metrů dlouhé vápencové stavbě, její nadzemní část tvoří kaple, v podzemí pak leží samotný kamenný sarkofág. "Do šachty jsme se dostali po několikatýdenní namáhavé práci," řekl egyptolog.

Faraon Raneferer Faraon Raneferer | ČTK

Pro české egyptology jde o další z řady významných objevů. Loni v březnu objevili v egyptském Abúsíru kostru vysokého hodnostáře z doby vlády faraonů páté dynastie.

Zobrazit celou diskusi