Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lyžaři, sněhu je i půl metru! Skiareály v Česku jeden po druhém otevírají brány

Autor: ČTK, nec, lm - 
31. prosince 2014
05:34

Kdo by si nepřál poslední den roku strávit na horách. A je to možné. Sníh totiž padá, vlekaři zasněžují jako diví. A kde všude se dá lyžovat? Blesk poradí...

Česká lyžařská střediska nabízejí díky trvajícím silným mrazům a umělému zasněžování stále lepší podmínky k lyžování. Areály po špatném začátku zimy zažívají nápor příznivců zimních sportů, provoz už spustila převážná většina sjezdovek. Závěr roku přijely do hor strávit desítky tisíc lidí.

Hlavní skiareály nejnavštěvovanějších Krkonoš jedou naplno, menší střediska bez silných zasněžovacích systémů zatím mají omezený provoz. Například ve SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou lyžuje denně devět až deset tisíc lidí. Zájmu lyžařů ale odpovídají i dlouhé fronty u vleků a lanovek, které jdou ve špičkách do desítek minut.

Krkonoše Krkonoše | ČTK

Rekreanti postupně plní také svahy v Jeseníkách. Provozovatelé zimních středisek ještě minulý týden kvůli příliš teplému počasí nemohli naplno spustit sněžná děla, nyní ale po výrazném poklesu teplot svahy dnem i nocí zasněžují, aby nepřišli o hlavní část sezony. Sjezdovky v Jeseníkách už pokryla i vrstva přírodního sněhu.

Jeseníky Jeseníky | ČTK

Naplno zahájily sezonu i areály v Karlovarském kraji. Kromě středisek v Krušných horách se dnes rozjely i níže položené sjezdovky, například v Aši. Ve vyšších polohách se už lidé mohou vydat i na běžky.

Krušné hory Krušné hory | ČTK

Tisíce rekreantů si užívá dobrých lyžařských podmínek ve skiareálech na jihu Čech. Na šumavské svahy napadlo až deset centimetrů sněhu a přibyly tuny technického. Jezdí se na prašanu a u vleků se čeká ve frontách do deseti minut. Vyjeli také běžkaři, nedostatek sněhu ale většinou nedovoluje strojovou úpravu stop. Všude mrzne, někde svítí slunce. Nejvíce sněhu mají na Zadově a na Kvildě. Naplno jedou sněžná děla ve Skiareálu Lipno.

Šumava Šumava | ČTK

V Libereckém kraji spouštějí provoz všechna zimní střediska. Jako poslední zahájí dnes večerním lyžováním areál na Javorníku nedaleko Liberce. Střediska jsou zatím kvůli nedostatku přírodního sněhu v omezeném provozu. Lyžuje se převážně na technickém sněhu, kterého je na sjezdovkách až půl metru. Přírodního zatím napadlo jen kolem 20 až 30 centimetrů.

Návštěvnost vzrostla už i v Beskydech, sezonu pak zahájily také střediska v ostatních krajích - na Vysočině se zatím lyžuje na pěti sjezdovkách, jezdit se dá i v Ústeckém, Zlínském, Pardubickém či Středočeském kraji.

Beskydy a Javorníky Beskydy a Javorníky | ČTK

Vysočina Vysočina | ČTK

Další lyžařské areály a předpověď počasí naleznete v galerii pod článkem!

Rok 2014: Nejteplejší v historii

Letos bylo opravdu teplo, ale jen málokdo by hádal, že tento rok je nejteplejší v historii meteorologických pozorování na území Česka. Z 12 měsíců bylo letos nadprůměrně teplých 10, což se za posledních devět let stalo pouze dvakrát. Ve srovnání s průměrem teplot za období let 1971 až 2000 jsou v poslední době nezvykle teplé téměř všechny roky. Od roku 1850 průměrná teplota stoupla zhruba o 2 °C.

halba ( 31. prosince 2014 06:54 )

Když sport,tak lyže.Když zima,tak bundu.Když lízat,tak nanuk.

Zobrazit celou diskusi