Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britský chlapec, který se léčil v Česku: Nesmíme domů, vezmou nám ho, bojí se rodiče!

Video se připravuje ...
Autor: šim - 
29. prosince 2014
13:43

Celý měsíc podstupoval okatý chlapeček Ashya (5) s mozkovým nádorem ozařování v pražském Protonovém centru, kam ho rodiče komplikovaně „unesli“ v poslední naději na jeho záchranu. Rodina nyní pobývá ve Španělsku a do Británie, kde trvale žije, se bojí s chlapcem vrátit.

„Cítíme se jako uprchlíci, jako zločinci, na které je vypsaná odměna,“ vzkázal v rozhovoru pro Sunday People otec Ashyi Brett King (51) ze španělské Malagy. Ashyovi rodiče letos „uprchli“ i se synem z Británie, protože neviděli naději na jeho uzdravení v tamních nemocnicích. Vydali se proto cestou přes Španělsko, kde chtěli prodat dům, aby měli na léčbu, a kde je zatkli, do Česka, aby chlapce mohli léčit v Protonovém centru.

Zoufalý otec se obrátil nyní na poslance, aby mu dali záruku, že jim syna po návratu do vlasti neseberou. „Nedostali jsme jasnou odpověď. Zatím nám doporučili, abychom se nevraceli,“ nechal se slyšet Brett.

„Necítíme se tu dobře. Nejsme tu doma. Náš domov je Británie,“ dodal s tím, že se bojí, že jim chlapce, který dělá velké pokroky, seberou v okamžiku, kdy vstoupí na britskou půdu. Když se Brett před pár dny se synem Naveedem, jedním ze šesti jejich dalších dětí, pokusil dostat přes hranice, byl zadržen policií. „A to nám říkali, že se můžeme vrátit. Chtěl jsem jen vypnout elektřinu a vypustit vodu v našem domě. Také jsem se chtěl setkat se svou matkou,“ líčí nedávné přijetí v Británii. Místo toho skončil hned na letišti Gatwick v rukou policie.

Přestože jejich vyhlídky na návrat do Británie jsou nejisté, celá rodina se těší z pokroků, které Ashya díky prodělané protonové léčbě dělá. Zatímco před terapií komunikoval jenom posunky, nyní Ashya mluví. Díky každodenní fyzioterapii a plavání má stále více síly. „Hrajeme si s legem, mluví s námi. Každý den je vidět malé zlepšení,“ vyjmenovává táta Brett.

ninka64 ( 29. prosince 2014 16:06 )

Podle Britů byla jejich povinost nechat chlapce zemřít, proto jsou verbež dle tebe. Ty jsi opravdu "inteligent". 

annael ( 29. prosince 2014 16:03 )

Taky mě hned napadlo, že je za tím Juvenilní Justice. Ta důvod, tedy skutečný důvod, nepotřebuje. Navíc pokud se rodiče při "únosu" nějakým způsobem dostali do křížku právě s JJ a stačili odjet dřív než je zadržela, je jejich osud i osud chlapce (pravděpodobně i jejich dalších dětí) předem zpečetěn, pokud se do Anglie vrátí.

jiznicechy ( 29. prosince 2014 16:00 )

A proč by nemohl komentovat? To snad může vyjádřit svůj názor. Nebo pokud Ti nekonvenuje, potom nesmí?

ninka64 ( 29. prosince 2014 15:31 )

https://www.youtube.com/watch?v=i3sogK_zjYA

ninka64 ( 29. prosince 2014 15:30 )

https://www.youtube.com/watch?v=i3sogK_zjYA

Zobrazit celou diskusi