Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na hořícím trajektu už je jen kapitán a záchranáři! 5 lidí nepřežilo

Autor: ljš, ČTK - 
29. prosince 2014
14:25

Byla jim zima, dusil je hustý dým a jímala panika. Teď už jsou ale konečně v bezpečí! Z trajektu, který cestou z Řecka do Itálie zachvátil požár, se už podařilo evakuovat všechny cestující i posádku. Na palubě čeká už jen kapitán a čtyři záchranáři.

Evakuace cestujících skončila až dvě hodiny po poledni, kdy italský premiér oznámil, že na palubě už z posádky zůstal jen kapitán. Požár vypukl již v neděli ráno a vyžádal si nejméně pět mrtvých. Jejich těla byla nalezena v moři.

Mnozí cestující po několika hodinách propadali panice a posílali svým příbuzným zoufalé zprávy. „Nemůžu dýchat, všichni se tu usmažíme jako krysy. Bůh nám pomáhej,“ napsala jedna cestující v SMS zprávě svému muži. Jiní lidé píšou a volají příbuzným: „Je tu hrozná zima, lidé začínají být podchlazení, včetně dětí.“

„Jsme venku, je tu zima a loď je plná kouře a stále hoří. Lodě, které připluly, nabraly několik desítek lidí a zase odjely, a my tu trčíme dál,“ popsal hrůzyplnou situaci jeden z cestujících. Jiný z cestujících řekl řecké televizní stanici Mega: „Na spodní palubě, kde jsou záchranné čluny, se nám tím horkem začaly tavit boty.“

Na palubě trajektu Češi podle dostupných informací nebyli. "Oficiálně jsme od řecké strany neobdrželi informaci, že by na palubě byli čeští občané," řekla konzulka Blanka Kovácsová z české ambasády v Řecku. V neděli je prý místní ministerstvo informovalo o přítomnosti deseti českých cestujících, nicméně dnes ráno řečtí úředníci volali a omluvili se, že šlo o omyl. "Na náš úřad se rovněž neobrátil žádný český občan ani jeho rodina," dodala konzulka.

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala podle pobřežní stráže tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela 44 námořních mil (přes 80 kilometrů) od ostrova Korfu. Zatím první ohlášenou obětí je muž, který podle záchranářů zřejmě zahynul poté, co skočil z paluby. Podle agentury DPA je tento mrtvý řecké národnosti.

ypologistis ( 29. prosince 2014 17:19 )

Vzhledem k nepriznivemu pocasi zachrana byla mozna jenom ze vzduchu a to helikopterami Zachranarum nemuze nikdo nic vycitat.Naopak si zaslouzi velke podekovani Mrtvych je jiz 7 a jsou bohuzel i nezvestni.

ypologistis ( 29. prosince 2014 16:55 )

Bohuzel Italove hlasi asi 40 nezvestnych

marie60 ( 29. prosince 2014 14:33 )

uslepekravy ( 29. prosince 2014 13:33 )

ˇUřad pro ochranu osobních údajů má dnes co dělat, znaužívání seniorů jen kvete, To je job. A někteří příbuzní jsou nemístně laxní.

uslepekravy ( 29. prosince 2014 13:32 )

Praha není v p....i, ale někteří jedinci asi budou, jen o tom někdy nevědí, víme? Psychicky nemocný člověk by neměl být zneužíván, i když na tom mají zájem různé instituce, stejně se reality dobereme. Pomalu a jsitě, on má totiž někdo tuhý kořínek, židovské kořeny asi.....

Zobrazit celou diskusi