Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drama u Řecka: Hoříme, potápíme se a paluba je vařící, volali cestující z trajektu

Autor: haj, simao, ČTK - 
28. prosince 2014
09:18

Děsivé chvíle čekaly na cestující trajektu, který vyplul v neděli ráno z Řecka do Itálie. Na lodi začalo hořet, loď se údajně začala potápět. Řada lidí naskákala do moře, někteří zůstali na palubě. Záchrannou akci komplikuje nepříznivé počasí.

Na italském trajektu Norman Atlantic dnes vypukl během plavby z Řecka do Itálie požár. Hořet začalo kolem šesté ráno místního času (pět hodin ráno středoevropského času) na spodní palubě.

Kapitán lodě vyslal varovný signál a nařídil evakuaci všech 411 pasažérů a 55 lidí z posádky. K lodi byl okamžitě vyslán vrtulník a dvě záchranné lodě. 130 lidí odvezl záchranný člun na kontejnerovou loď, která byla poblíž. Dalších 55 vzalo na palubu jiné plavidlo. Záchranu komplikuje silný vítr a špatné počasí.

"Pokusili se spustit záchranné čluny, ale všichni se na ně nedostaneme. Není tu žádná koordinace," popsal pro řeckou televizi dramatický zážitek jeden z cestujících mobilním telefonem. "Je tma, část člunů hoří. Jsme na můstku a vidíme blížící se loď… Otevřeli jsme nějaké krabice a dostali jsme záchranné vesty. Snažíme se zachránit si život,“ vyprávěl.

Ve vysílaní italské televize RaiNews24 se následně objevily i snímky lidí, kteří z trajektu naskákali do moře.

Foto pasažérů z trajektu Norman Atlantic, který začal hořet u břehů Řecka Foto pasažérů z trajektu Norman Atlantic, který začal hořet u břehů Řecka | EPA, RaiNews24

Zatím není jasné, zda někdo při požáru zemřel či utrpěl zranění. "Na spodní palubě, kde jsou záchranné čluny, se nám horkem taví boty... Ani nikdo jiný pro nás nemůže přijít. Kvůli tomu horku se po spodní palubě nedá chodit," popsal další cestující neutěšenou situaci. "Loď je stále v plamenech, podlaha pálí," dodal další muž, podle něhož se kvůli kouři těžko dýchá. "Nevíme, jak dlouho můžeme vydržet," vzkázal.

Trajekt cestoval z Patrasu v severním Řecku do východoitalské Ancony a nacházel se právě 44 námořních mil (přes 80 kilometrů) od ostrova Korfu. Na palubě bylo dohromady 466 lidí a 222 vozidel.

Na záchranné operaci se podílejí rovněž italské a albánské úřady. V oblasti je sedm dalších lodí a na pomoc byl vyslán i záchranný vrtulník a pátrací letoun C-130.

odol ( 28. prosince 2014 19:01 )

..a to je někde v prd@li Air bus s Indonesie..

odol ( 28. prosince 2014 19:00 )

Jihočeský kapr děkuje za přímluvu!!!

renoli ( 28. prosince 2014 15:21 )

Chudáci lidi ! Držím palce, aby se brzy dostali do bezpečí.

jerry ( 28. prosince 2014 14:10 )

Tohle za komunistů nebejvalo.

gogo ( 28. prosince 2014 12:45 )

Konečně další zpráva, kterou může Blesk potěšit svoje čtenáře...

Zobrazit celou diskusi