Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další záhadné zmizení letadla: Ztratil se letoun AirAsia se 162 lidmi na palubě!

Autor: simao, ČTK - 
28. prosince 2014
08:25

Rok 2014 přinesl dvě velké letecké katastrofy – ztracený letoun malajsijských aerolinií, i ten sestřelený nad ukrajinským územím. Bohužel to nyní vypadá, že do třetice všeho nejhoršího. V noci ze soboty na neděli SEČ zmizel z radarů letoun AirAsia, který letěl z Indonésie do Singapuru. Na palubě bylo 162 lidí.

Letadlo malajsijské nízkonákladové společnosti AirAsia na lince ze Surabaji v Indonésii do Singapuru se 155 cestujícími a sedmi členy posádky ztratilo dnes v 6:17 místního času (0:17 SEČ) kontakt s řídící věží letového provozu v Jakartě. Oznámilo to podle místních médií indonéské ministerstvo dopravy.

Na palubě byli lidé především z Indonésie, dále pak jeden člověk ze Singapuru, Malajsie, Velké Británie, Francie a tři z Jižní Koreje. Podle údajů aerolinií šlo v případě cestujících o 138 dospělých a 17 dětí.

Pilot žádal o změnu trasy

Typ letadla byl tentokrát Airbus 320-200 a číslo letu QZ 8501, sdělil zástupce ministerstva Hadi Mustofa. Dodal, že pilot před ztrátou kontaktu požádal řízení letového provozu, aby mu umožnilo letět neobvyklou trasou. Než letadlo přestalo komunikovat, požádal o povolení odchýlit se nepatrně od trasy kvůli hustým mrakům. Chtěl vystoupit do hladiny nad 11 kilometrů, aby se jim vyhnul.

Komunikaci ztratilo letadlo po 42 minutách. Je možné, že se letoun dostal do silné bouře. Oba piloti však byli zkušení – indonéský kapitán Iriyanto měl nalétáno 6 100 hodin, jeho kolega z Francie Remi Emmanual Plesel 2 275 hodin, upozornil britský Daily Mail.

Posádka zatím nevyslala žádný tísňový signál. Před ztrátou kontaktu se letadlo nacházelo v prostoru mezi indonéským přístavem Tanjung Pandan a městem Pontianak v provincii Západní Kalimantan na Borneu. Singapurské letiště označuje na své webové stránce let jako „zpožděný“.

Do pátrání po letadle se zapojilo indonéské letectvo, pomáhá i Singapur. Operaci však komplikuje špatné počasí. Společnost AirAsia změnila na sociálních sítích své logo na černé. Objevují se však první nepodložené ohlasy, že byly trosky letadla spatřeny v Jávském moři.

Letadlo mělo přistát v Singapuru v 1:30 SEČ. Let měl přitom podle letového plánu trvat pouze 2 hodiny 20 minut. Pravidelná linka mezi druhým největším městem Indonésie a Singapurem je podle stanice BBC oblíbená mezi Indonésany, kteří využívají často možnosti nákupů a zábavy v Singapuru. Společnost AirAsia létá od roku 2001 na linkách mezi 22 zeměmi včetně Austrálie, Japonska a Indie. Plánovanou údržbou prošlo ztracené letadlo naposledy 16. prosince.

Vše bohužel směřuje k tomu, že jde o další leteckou hávarii, na které rok 2014 nebyl skoupý. Letos v březnu zmizelo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu letadlo společnosti Malaysia Airlines MH 370 s 239 lidmi na palubě a rozsáhlé pátrání po něm zůstává stále bez výsledku. Stroj se podle oficiální verze 8. března zřítil v jižní části Indického oceánu západně od pobřeží Austrálie poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Následoval červencový incident s patrně sestřeleným letadlem nad Ukrajinou. Šlo opět o malajsijské letadlo, tentokrát s označením MH 17. Směřovalo z letiště v Amsterodamu do Kuala Lumpur.

dietr ( 28. prosince 2014 15:58 )

Další záhada vyřešena, letadlo přistálo na mořském dně

petrchpraha ( 28. prosince 2014 15:45 )

pilot žádal obamu o změnu kurzu?

mandat ( 28. prosince 2014 15:32 )

Neco na tom bude. To prvni malajske letadlo, co zmizelo, tak bylo pojstene na 100 milionu dolaru.

mandat ( 28. prosince 2014 15:30 )

Modleni nikomu nepomuze.

frantazloun ( 28. prosince 2014 15:07 )

 Modleme se za ti lidi!

Zobrazit celou diskusi