Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velkolepý pohřeb: Tisíce lidí vzdaly v New Yorku hold zastřelenému policistovi

Autor: ČTK, haj - 
27. prosince 2014
19:45

Rafael Ramos, jeden ze dvou zastřelených policistů z newyorkské čtvrti Brooklyn se dočkal velkolepé pocty. Jeho pohřbu se zúčastnily desetitisíce lidí. Americký viceprezident Joe Biden nad Ramosovou rakví prohlásil, že oba zavraždění policisté byli ztělesněním toho nejlepšího z New Yorku.

"Váš manžel a jeho partner (zastřelený policista Wenjian Liu) byli tím nejlepším z New Yorku a není to jen prázdná fráze," řekl dnes Biden v projevu k vdově po Ramosovi. "Jsem přesvědčen, že skvělý policejní oddíl v tomto neuvěřitelně rozmanitém městě může zemi ukázat a také jí ukáže, jak překonávat rozdíly. Už jste tak dřív učinili a uděláte to znova," dodal Biden.

Newyorský starosta Bill de Blasio zase připomněl, že Ramos, který dříve pracoval ve školní ochrance, o práci v policejním sboru velmi usiloval. "Snil o tom, že jednou bude policistou," řekl de Blasio. "Nemohl se dočkat, až policejní uniformu oblékne. Věřil v ochraňování ostatních a ti, kteří jsou povoláni k ochraně ostatních, jsou výjimeční."

Mezi smutečními hosty, kteří zcela zaplnili městskou katedrálu a přilehlé ulice, byly tisíce policistů. Mnozí z nich přicestovali do New Yorku z celé země. Mluvčí newyorské policie Stephen Davis řekl, že Ramosův pohřeb je možná vůbec tím největším v historii policejního sboru.

Datum pohřbu druhého z policistů Wenjiana Liua nebylo zveřejněno, zřejmě se čeká na příjezd Liuových příbuzných z Číny. Liu do USA přišel se svými rodiči v roce 1994, když mu bylo dvanáct let.

Vražda policistů měla být podle útočníka odplatou za smrt černocha Erica Garnera, který v New Yorku zemřel během zatýkání, když bělošský policista údajně použil nepovolený chvat. Velká porota se rozhodla policistu za Garnerovu smrt nestíhat.

Ve Spojených státech se v posledních týdnech uskutečnila řada demonstrací proti několika kontroverzním případům úmrtí černochů, kteří zahynuli, když je zatýkali policisté bílé pleti.

tgbb ( 28. prosince 2014 13:25 )

jak si žili na západě,vláda USA vstřikovala plutonium a uran do žil těhotných žen tisíce obětí,pomalé umírání deformace dětí www.defense.gov/pubs/dodhre/

japos22 ( 27. prosince 2014 21:54 )

Jsou v k*ndě, jak se rády vyjadřují pussy z Plesku

Zobrazit celou diskusi