Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Český zloděj náhrobků z Terezína byl 6 let na útěku: Dopadli ho v Anglii!

Autor: haj, ČTK - 
27. prosince 2014
12:27

Jeden ze zločinců, kteří ukradli ze hřbitova v Terezíně více než osm set náhrobních destiček, byl dopaden. Policie ho zadržela ve Velké Británii, kde je nyní ve vazbě.

Britská policie zadržela Čecha, který spolu s dalšími dvěma muži ukradl z hrobů obětí koncentračního tábora v Terezíně 824 bronzových destiček se jmény.

Na severu Anglie ho v Nissanu Micra zastavila hlídka 21. prosince. Když prověřovali jeho totožnost, všimli si, že je na něj vydán evropský zatykač kvůli krádeži v Terezíně před šesti lety.

Tehdy tři muži odcizili destičky z náhrobků v hodnotě 1,7 milionu korun a prodali je do sběru. „Jsem rád, že jsme mohli sehrát malou roli při objasňování tohoto děsivého zločinu,“ okomentoval zadržení zločince šéf westyorkshirské policie Pat Casserly.

Muž je nyní ve vazbě, kde čeká na vydání do Česka. Jméno zadrženého strážci zákona z hrabství West Yorkshire nezveřejnili, pouze prozradili, že je starý 35 let. Pravděpodobně se tak jedná o Miroslava Daňa.

Spolu s Daněm byli za poničení hrobů v terezínském památníků obviněni také Libor Mirga a Peter Hricko. Všechny tři litoměřický soud loni potrestal v nepřítomnosti jako uprchlé. Mirgovi uložil jeden rok ve vězení nepodmíněně, Hricko a Daňo dostali podmínku.

akinomka ( 19. ledna 2015 08:18 )

Zapadni evropa je vsechny toleruje. I romy.

wilddog ( 3. ledna 2015 13:44 )

dovolím si tvrdit, že někteří cikáni, žijí slušně a pracují pokud mohou..ALE tyhle vypatlaný primitivy by měli poslat do dolů na 10let makat zadarmo, a ne podmínka, proboha když takovýto dobytek vůbec nepatří do civilizovaného světa, natož je nechat volně pobíhat mezi námi.. Je škoda, že nelze dát příbuzným obětí a obyvatelům z Terezína dát možnost tyhle parazity nakopat do koulí..

volhagaz ( 30. prosince 2014 18:52 )

Svine cerny!!!a prasecak misto lagru nechtej!!!

rerysek ( 28. prosince 2014 13:29 )

Nejlip se maji cigosi v Trebarove berou davky hmotne nouze a pritom delaji na cerno.Lidi na Obecnim urade delaji ze onicem nevi .

zadnice ( 28. prosince 2014 11:41 )

Nejméně 20 let a jinak už skutečně nutné obnovit trest smrti, jinak se takové sebranky nikdy nezbavíme!

Zobrazit celou diskusi