Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opravdová demokracie? V Turecku zatkli chlapce kvůli urážce prezidenta

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan  (Autor: Internet)
26. prosince 2014
08:20

Urážky hlavy státu se v tureckém městě Konya údajně dopustil šestnáctiletý student, kterého policie kvůli tomu zatkla. Následně byl nezletilec z tohoto trestného činu také obviněn. Hrozí mu až čtyři roky vězení. Postup úřadů vyvolal nesouhlasné reakce.

Mladý člen místní levicové organizace prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana údajně urazil ve středu. Podle televize CNN-Türk se toho dopustil během vzpomínkové akce k uctění památky učitele, kterého v roce 1930 zabili islamisté. 

Deník Hürriyet upřesnil, že mladík se při projevu, který při této příležitosti pronesl na náměstí, pustil do Erdogana a do jeho režimu, jež zejména obvinil z korupce. 

Policie studenta poté zadržela ve škole a ještě téhož dne večer předvedla před soudce. Zadržený provinění popřel, soudce ho nicméně přesto obvinil a uvalil na něj vazbu. 

Premiér Ahmet Davutoglu na dotazy novinářů k této aféře, která vyvolala bouři nevole na sociálních sítích, konstatoval, že rozhodnutí justice je správné. "Všichni musejí projevovat úctu vůči úřadu prezidenta," prohlásil.

zelena.karkulka ( 26. prosince 2014 22:29 )

jade ( 26. prosince 2014 12:54 )

To by si měla přečíst naše policie. Jak řešila červené karty? V Turecku by to byl mazec a všichni červenokaretníci by již hnily ve vězení.

luder ( 26. prosince 2014 12:45 )

Ano, i to je demokracie! Za to u nás je neuvěřitelnej bordel; tady by nechali prezidenta i kamenovat!

smrk ( 26. prosince 2014 09:58 )

Každý kdo urazí prezidenta by měl minimálně dostat přes držku .

smrk ( 26. prosince 2014 09:57 )

Zobrazit celou diskusi