Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rusko osočuje Ameriku ze zločinů proti lidskosti: Chtějí vyšetřovat Hirošimu!

Autor: ČTK - 
25. prosince 2014
17:31

Ruská justice by měla z hlediska norem mezinárodního práva posoudit americké atomové bombardování japonských měst Hirošimy a Nagasaki v srpnu 1945. V projevu na schůzi Ruské historické společnosti to dnes v Moskvě prohlásil její předseda, šéf ruské Státní dumy Sergej Naryškin. Útok USA podle něj mohl být zločinem proti lidskosti. 

"Musíme toto téma posoudit spolu s právníky a odborníky na mezinárodní právo, vždyť na zločiny proti lidskosti se nevztahuje žádná promlčecí lhůta," prohlásil Naryškin. "Jak dobře víme, z válečného hlediska nebylo bombardování dvou pokojných japonských měst ničím ospravedlnitelné," dodal ruský politik.

Američané bombardovali Hirošimu a Nagasaki v srpnu roku 1945. Oběťmi jaderného útoku se podle japonských zdrojů stalo v prvním případě 140.000, ve druhém 70.000 lidí. Šest dní po bombardování Nagasaki Japonsko podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci.

Podle Naryškina vítězství nad militaristickým Japonskem, spojencem nacistického Německa, nezajistily Spojené státy, ale z největší části Rusko díky porážce milionové japonské kuantungské armády.

"Jaderné bombardování dvou pokojných měst mělo jen odstrašující charakter a v jeho důsledku se stalo oběťmi několik set tisíc pokojných občanů," prohlásil předseda dolní komory ruského parlamentu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ptolemaios ( 26. prosince 2014 22:05 )

tak abyss věděla,/nebo jsi kluk? /, tak jsi na tomto světě jen a jen proto,že "Vrah Stalin" dokázal porazit fašistické hitlerovské Německo.Kdyby býval vyhrál Hitler, tak /pokud bys byl/a počat, tak někde na Sibiři, kam chtěl vyhnat slovanské národy /nebo ty zbytky/.Vzpomínám na konci války na ty ruské ,mladé vojáky,kteří nás osvobodili.Bylo to hrdinsktví,na které se nedá zapomenout, proto tyhle plky mlíčňáků mně dopalují.Kdo z vás ví, že bodrý strejda Churchil žádal USA,aby hodili pár atomovek /1945 srpen! / na SSSR, protože chtěl pro GB opět kolonie? Ano to je historický fakt- jen se neví kolik bomb ještě měli USA k dispozici.Jojo,takový byl a JE svět lidumilného kapitalismu, který tak těžce budujeme

abyss ( 26. prosince 2014 19:34 )

Nejhorším zločinem je genocida, vyvražďování vlastních lidí, a v tom Stalina nikdo nepřekonal a asi už díky bohu nepřekoná.

abyss ( 26. prosince 2014 19:31 )

Spíš se každého stébla chytají a kopou kolem sebe jak v posledním tažení, v trapném domnění, že si tím pomohou.

abyss ( 26. prosince 2014 19:29 )

Na jednu stranu hnus, na druhou stranu jediná možnost jak donutit Japonsko ke kapitulaci. Japonci by se jinak nevzdali a válka mohla pokračovat i několik dalších let a mrtvých mohlo být tisíckrát více. Já byla tenkrát malá holka ale pamatuji si, že i po letech byli lidé Americe za toto řešení hodně vděčni.

jana999 ( 26. prosince 2014 10:03 )

umíralo se na to ještě fůru let a to i v rusku, válka byla prakticky skončená, opravdu to bylo zbytečný, ale bylo to gesto ukázat světu sílu a taky si to v podstatě vyzkoušeli na lidech

Zobrazit celou diskusi