Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Letošní Vánoce jsou enormně teplé: Padají teplotní rekordy!

Teplotní rekordy padaly i na Liberecku.
Teplotní rekordy padaly i na Liberecku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zrk - 
23. prosince 2014
19:38

Dnes padly teplotní rekordy na 41 místech po celé republice. Nejteplěji bylo na Jižní Moravě. Dnešní teplota se na většině území pohybovala mezi 7 a 11 stupni.

Vysočina

11 stanic na Vysočině dnes naměřilo teplotní rekord. V Dukovanech na Třebíčsku bylo naměřeno nejvíce a to 10,7 °C. Tím byl překonán dosavadní rekord 9°C, který byl naměřen v roce 1989. V Moravských Beskydách bylo naměřeno jen o desetinu stupně méně čili 10,6 °C.

Přes deset stupňů Celsia dnes bylo také v Sedleci na Třebíčsku a Velkém Meziříčí na Žďársku, kde teploty dosáhly 10,1 stupně. Teplotní rekordy byly dnes překonány také na měřicích stanicích v Kostelní Myslové na Jihlavsku, v Havlíčkově Brodě a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, v Černovicích, Počátkách a Novém Rychnově na Pelhřimovsku a Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku.

Teplé počasí by mělo na Vysočině vydržet i na Štědrý den. Podle meteorologů bude ve středu jasno až polojasno, odpoledne a večer od severozápadu oblačno až zataženo. Později večer a v noci na čtvrtek se místy objeví déšť. Nejvyšší denní teploty dosáhnou pěti až devíti stupňů. Ve čtvrtek budou během dne dešťové a postupně smíšené i sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na tři až pět stupňů Celsia.

 Ústecký kraj

Pět meteorologických stanic je zaznamenalo právě dnes. Nejtepleji bylo v Ústí nad Labem - Vaňově, kde byla naměřena teplota 11,8 °C a to je o 1,2 stupně více, než byl dosavadní teplotní rekord z roku 1967.

V Děčíně se rtuť teploměru vyšplhala na 11,7 stupně, o půl stupně výš než v dosud rekordním roce 1971. Historické maximum naměřili také v Kopistech, kde bylo 10,8 stupně, o 0,2 stupně více než v roce 1980. Ve Varnsdorfu dosáhla teplota 9,8 stupně, byla tak o 0,4 vyšší než v roce 1967. V Ústí nad Labem - Kočkově naměřili 9,7 stupně, o 1,2 stupně více než v roce 1980.

 Liberecký kraj

Teplotní rekordy padly dnes v Libereckém kraji na třech místech. V české Lípě bylo naměřeno 10,4 °C, tím byl překonán rekord z roku 1979. Tehdy bylo v Lípě naměřeno 9,3 °C.

Podle meteorologů vystoupila dnes teplota na našem území většinou na sedm až 11 stupňů Celsia, ojediněle až na 13 stupňů zejména na jižní Moravě. Do 15:00 naměřila nejvyšší teplotu stanice v Pohořelicích v Jihomoravském kraji, kde teploměry ukázaly 13,1 stupně.

V Libereckém kraji překonaly rekordy z roku 1979 také další dvě stanice - v Jablonném v Podještědí a také v Liberci. V Jablonném dnes stanice naměřila 9,5 stupně, dosavadní rekord byl 8,8 stupně. V Liberci ukázaly teploměry 8,8 stupně Celsia, dosavadní rekord byl o tři desetiny nižší.

Příčinou velmi teplého počasí je podle meteorologů příliv teplého vzduchu. O vánočních svátcích se ale značně ochladí. Během 48 hodin by se mělo ochladit o sedm stupňů. Na Štěpána by se průměrná denní teplota podle meteorologů měla pohybovat kolem minus jednoho stupně Celsia.

Podle ČHMÚ se ochladí v noci ze středy na čtvrtek. Teploty během dvou dní klesnou zhruba o sedm stupňů Celsia a na Štěpána už by se denní průměr měl pohybovat okolo jednoho stupně Celsia pod nulou.

 

 

st.rec ( 24. prosince 2014 08:06 )

Já tady nevidím,hmm opravdu nevidím žádné změny

Zobrazit celou diskusi