Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel detektiv, který objevil nejcennější relikviář: Zradilo ho srdce!

Autor: vet, rap, mor - 
23. prosince 2014
06:29

Zemřel legendární kriminalista JUDr. František Maryška, který v roce 1985 objevil Relikviář sv. Maura, druhou nejcennější památku v Česku, hned po českých korunovačních klenotech.

Někdejší šéf odboru Federální kriminální ústředny, kterému byl kuriózní případ svěřen, skonal v pražské Nemocnici na Homolce.

„Selhaly mu ledviny. Pak se mu dvakrát zastavilo srdce. Podruhé už se ho lékařům nepodařilo oživit,“ řekl Blesku zdroj blízký detektivovi. Relikviář z první třetiny 13. století našli kriminalisté pod Maryškovým vedením pod podlahou kaple na zámku Bečov na Karlovarsku.

Zpočátku přitom nevěděli, co ani kde mají hledat. Věděli jen, že jakási cenná věc byla ukryta ke konci II. světové války asi 150 km od Norimberku.

 

smrk ( 24. prosince 2014 08:38 )

Nebolí tě hlava b.l.b.e. ???

zabibol ( 23. prosince 2014 16:13 )

Které strany???KSČM????

johr ( 23. prosince 2014 14:00 )

Neobjevil pouze našel

tgbb. ( 23. prosince 2014 10:57 )

Relikviář takto téměř skončil už za komoušů. Estébáčtí zloději ho měli ukrytý ve sklepě a vyjednávali jeho prodej. Mezitím se téměř celá kostra relikviáře rozpadla a bylo nutno vytvořit novou. Za celá staletí nebyl poškozen tak, jako za ten krátký čas, kdy byl v rukou StB. O tom se taktně mlčí. Mlčí se i o způsobu jeho objevení - kdy si němčour vyjednával s ČSSR odkoupení "neznámého" pokladu, o kterém přesně věděl, kde ho ukryl před svým odsunem. A "objev" spočíval v tom, že se prořekl a StB si ho vyhrabala sama. A němčoura kopli do řiti.

kukuku ( 23. prosince 2014 09:18 )

Stát se to dnes, tak se zkorumpovaní policajti domluví s politickou stranou ministra vnitra a relikviář bude potichu prodán do ciziny a peníze půjdou na zahraniční soukromá konta a na financování strany.

Zobrazit celou diskusi