Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bývalý vyšetřovatel Ředitelství silnic a dálnic musí k soudu: Kvůli úniku informací!

Budova Ředitelství silnic a dálnic v Praze
 (Autor: Blesk - Michal Protivanský)
Autor: shp - 
22. prosince 2014
09:11

Bývalý hlavní vyšetřovatel kauzy tunelování státního Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se škodou přes čtvrt miliardy korun půjde k soudu. Státní zástupce obžaloval expolicistu Rostislava Kotrče z vynášení informací. Vyšetřování samotného tunelování stále trvá, informovaly Hospodářské noviny.

V roce 2011 byli šéfové ŘSD Michal Hala a Petr Laušman i další lidé obviněni z korupce a vyvádění peněz ze státní firmy prostřednictvím pronájmu dálničních odpočívadel. Loni pak obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřovatele kauzy Kotrče, že obhájcům lidí obviněných z tunelování prozradil tajné informace.

„Jednání spočívalo ve vyzrazení identity utajeného svědka,“ řekl HN státní zástupce Pavel Prygl. Na výpovědi svědkyně, jejíž jméno údajně vyšetřovatel prozradil, podle deníku stojí celý případ vyvádění peněz z ŘSD. Žena vystupovala pod změněným jménem, protože se cítila ohrožená.

K nynější obžalobě se Kotrč podle HN nechtěl vyjádřit, ale již dříve ČTK řekl, že obvinění z úniku informací přišlo poté, co inspekci oznámil, že byla zmíněná svědkyně údajně k výpovědi policisty donucena. Vyšetřování GIBS však nepotvrdilo, že by policie ženu k výpovědi nutila.

V kauze tunelování ŘSD ještě vyšetřování neskončilo. Loni Nejvyšší státní zastupitelství zastavilo stíhání, protože bylo podle žalobců zahájeno předčasně. Policie tedy musí doplnit důkazy.

halba ( 22. prosince 2014 13:01 )

Za informace Hala zřejmě dobře platil.U nás normální.

Zobrazit celou diskusi