Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Řidič vykřikoval Alláhu akbar a najížděl do chodců: 11 lidí zranil!

Autor: shp, ČTK - 
22. prosince 2014
07:27

Za volantem vykřikoval "Alláhu akbar" (Bůh je převeliký) a ve svém voze úmyslně najížděl na chodce. Jedenáct lidí šílený řidič srazil. Policie již muže po jeho běsnění v ulicích francouzského města Dijon zatkla.

Stav dvou zraněných je vážný. Podle policie se nejspíš jedná o duševně vyšinutého muže. Úřady útok neoznačily za teroristický, ale vláda ho bere velmi vážně; dnes je v Dijonu očekáván ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Útočník, který se podle policie narodil v roce 1974 a docházel na psychiatrickou kliniku, krátce před 20:00 v tomto městě ve střední Francii najížděl autem typu Renault Clio na lidi na pěti různých místech. V první výpovědi podle médií uvedl, že "jednal za palestinské děti".

V sobotu také ve střední Francii policie na předměstí města Tours zastřelila muže poté, co přišel na policejní stanici s nožem, s nímž za stejného zvolání "Alláhu akbar" napadl a zranil tři příslušníky.

Zranění příslušníci byli hospitalizováni a jsou mimo nebezpečí, sdělily úřady. Útok označily za "mimořádně agresivní". I tento útočník byl podle úřadů duševně nevyrovnaný, navíc měl pravděpodobně rodinné problémy.

Ani tento útok úřady neoznačily za teroristický, ale na jeho vyšetřování se podle zahraničních agentur podílí protiteroristická jednotka. K útokům došlo v době, kdy Islámský stát a další teroristické organizace opakovaně vyzvaly své přívržence k útokům proti Francii kvůli jejímu přístupu k islamistům, především leteckým úderům po boku USA proti pozicím islamistů v Iráku.

Extremisté ve výzvách navrhli, aby kdokoli rozzlobený na francouzskou vládu použil jako zbraně auta či nože k provedení takzvaných útoků vlka samotáře.

vasek666 ( 23. prosince 2014 08:47 )

To co si tam natahali, to tam mají, a u nás to za chvilku taky vypukne. Vyhnat je potěhem.

nofar ( 22. prosince 2014 17:37 )

Ja nastesti ziju mimo cirkus zvany EU.

agfor ( 22. prosince 2014 14:14 )

Už jen čekám, kdy lupne v kouli našim hodným a mírným salámistům a budou následovat příkladu arabských přivandrovalců v Evropě. Je na čase, aby ČR vyzbrojila své občany. Příští rok už může být pozdě.

b_anka ( 22. prosince 2014 12:17 )

A v Česku to máte snad jiné? Kuvajt už tam máte a příjdou i jiní. Tak to bude ve všech zemích EU.

nofar ( 22. prosince 2014 11:28 )

A ty nic nevis o ceskem pravopisu, jinak bys na zacatku nove vety nenapsal male pismeno. At zije Izrael, at zdechnou muslove.

Zobrazit celou diskusi