Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Univerzita celebrit tahala studenty za nos?! O konci oboru se dozvěděli z Blesk.cz

Na UJAKu studovala řada celebrit. Včetně missky Ivety Lutovské
Na UJAKu studovala řada celebrit. Včetně missky Ivety Lutovské  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek, Mária Rušinová)
Autor: Vladimír Barák - 
19. prosince 2014
18:17

Překvapení, zlost a obavy o budoucnost. Takové pocity zažívá takřka tisícovka studentů učitelství na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK). O tom, že obor nedostal akreditaci a na konci roku končí, se studenti dozvěděli až z Blesku.

Školu, která je známá svými hvězdnými absolventy, si vzala na paškál Akreditační komise, která má ze zákona hlídat kvalitu vysokého školství v Česku. A komisaři se nestačili divit. Zjistili, že vzdělávací instituce má mnoho studentů, ale velmi málo učitelů.

Situace je velmi vážná. Na jednoho vyučujícího připadá 65 diplomových prací. Tak slabé personální zabezpečení není zárukou kvalitního vzdělávání,“ uvedla šéfka komise Vladimíra Dvořáková.

Škole proto neprodloužili jeden z klíčových oborů – učitelství. To znamená, že od Nového roku studenti v tomto oboru nesmějí studovat. Jenže škola jim to neřekla a studenti dále platí školné, které se na univerzitě pohybuje kolem 25 až 30 tisíci za pololetí.

„Ze školy mi vůbec nic vědět nedali. Že mi končí obor, jsem zjistila až ze zprávy na webu Blesku. Jak jde o takové věci, tak nespěchají. Když ale zapomenu zaplatit školné, hned mí píšou,“ řekla Blesku jedna ze studentek. Vedení univerzity dopis svým studentům rozposlalo až poté, co na problém s akreditací upozornil právě Blesk.

Proč to škole tak trvalo?

„UJAK dostala oficiální vyrozumění ve čtvrtek a ve stejný den jsme se snažili studentům podat maximálně komplexní informace o dalším postupu,“ brání ale školu její mluvčí Jan Červenka. Akreditační komise ale říká něco jiného. „Nesouhlasné stanovisko ohledně prodloužení akreditace jsme vydali již na zářijovém zasedání,“ řekl Blesku tajemník komise Jiří Smrčka.

Škola teď usilovně řeší, co se studenty, o které se musí ze zákona postarat. Jak vyplývá z interního dokumentu, který škola rozeslala svým studentům a který má Blesk k dispozici, takřka tisíc studentů bude přeřazeno do jiných studijních oborů. „Studium bude probíhat podle individuálních studijních plánů,“ píše se v dokumentu. Jenže ani jiné obory nemusí studenty zachránit. „I u řady dalších oborů UJAKu jsme již totiž vydali určitá varování,“ upozornila již dříve šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Hvězdy na UJAKu

Diplomem ze soukromé univerzity se mohou pochlubit například missky Iveta Lutovská a Iva Kubelková. Titul odsud má i olympijská vítězka Kateřina Neumannová nebo moderátorky Ivana Gottová a Kateřina Kristelová.

alenam ( 20. prosince 2014 10:42 )

Ale prd. Nikdy se nedalo na titul plně spolehnout. Když mohly za komančů "odmaturovat" i papalášské dětičky blbé jak tágo, co zameškaly každej rok půlku docházky a pokud je někdy někdo vyvolal, nebylo to nikdy lepší než na čtyřku z milosti a po čase měly najednou vysokoškolský tituly.........

alenam ( 20. prosince 2014 10:36 )

To bych netvrdila. Pro prominenty byly tituly dostupné vždycky i bez větší námahy.

fotrpjotr ( 20. prosince 2014 02:55 )

Těm co tam studovali vzít tituly.

andorea ( 19. prosince 2014 22:40 )

Dříve titul zaručoval určitou úroveň. Dnes ho bohužel může získat i naprostý blbec.

stellastella ( 19. prosince 2014 21:47 )

 Honba za tituly,ktere si na techto skolach kupuji.

Zobrazit celou diskusi