Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní transplantace v ČR: Dostal nový žaludek, játra, slinivku, slezinu a tenké střevo!

Autor: ČTK - 
19. prosince 2014
12:35

Čeští lékaři během unikátní desetihodinové operace transplantovali šedesátiletému pacientovi žaludek, slinivku, slezinu, játra a tenké střevo. V břišní dutině mu původní zůstaly jen ledviny a část tlustého střeva. Stav pacienta je nyní stabilní, vyhráno zatím zdaleka nemá.

Lékaři z IKEMu pacientovi diagnostikovali před pěti lety cirhózu jater, kterou vyvolalo autoimunitní onemocnění. Před dvěma lety se začal jeho stav prudce zhoršovat, i obyčejná procházka byla pro něj náročná. Několikrát týdně mu lékaři v nemocnici museli odebírat z břišní dutiny tekutinu, která se mu tam tvořila. V posledním roce se jeho stav zhoršil natolik, že byl zařazen mezi čekatele na transplantaci jater.

Z následujících vyšetření vyplynulo, že samotná nová játra jeho stav nevyřeší. Lékaři se proto rozhodli o zařazení k takzvané multiviscerální transplantaci. Pacientovi zbývalo jen pár měsíců života.

Po týdnech čekání se objevila možnost získat orgány od dárce, který splňoval přísná kritéria. "Prvním zásadním krokem byl odběr všech orgánů od zemřelého dárce. Takový odběr nebyl dosud v ČR proveden. Všechny orgány bylo potřeba odebrat v excelentní kvalitě, promýt konzervačním roztokem a připravit k vlastní transplantaci," uvedl zástupce přednosty kliniky transplantační chirurgie Libor Janoušek.

V první části transplantace museli lékaři odstranit pacientovi z dutiny břišní orgány, nechali mu jen ledviny a část tlustého střeva. V druhé části mu transplantovali žaludek, slinivku s dvanáctníkem, slezinu, játra a tenké střevo.

"Výkon musel být proveden co nejrychleji, abychom zabránili poškození odebraných orgánů, současně jsme museli postupovat velmi opatrně, abychom pacienta neohrozili vykrvácením během operace. Dutinu břišní jsme následně nechali provizorně uzavřenou a pacienta v umělém spánku," popsal přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk. Dva dny po operaci zkontrolovali lékaři stav nových orgánů.

Výkon zvládli lékaři bez komplikací, pacient je nyní na resuscitačním oddělení.

bandour ( 19. prosince 2014 19:28 )

to je dobrý

sars ( 19. prosince 2014 19:03 )

 Nechci být cinik ale vypadá to že si kvalitne prochlastal celej vnitřek, ale je hezke dostat druhou šanci. Fandím.

nojasne ( 19. prosince 2014 17:21 )

Dobrý nápad. A taky je nedostatek peněz na léčbu, tak co kdybychom lidi nad 60 let vůbec neléčili, naopak mohli bychom ještě použít jejich orgány dokud nejsou zničené nemocemi. Když tak fandíte mladým, půjdete jistě příkladem. Rozlučte se s rodinou, doplaťte dluhy a přihlaste se na nejbližším transplantačním zařízení, na lačno, nekuřte, vykoupanej, oholenej a s úsměvem, třeba někdo dostane i Váš xicht.

anka ( 19. prosince 2014 15:48 )

hodne zdravi preji..

gabreta ( 19. prosince 2014 15:44 )

Sám jsem devět let živ po unikátní transplantaci, tak vím, čím si pacient prošel a přeji mu, aby všechno ustál ve zdraví. Ti volové co tu píšou kra.viny ví ho.vno co to obnáší, když se blíží konec a člověk jen čeká. To co dokážou na IKEM se zdá až neskutečný a ohromně si vážím tamních lékařů a personálu.Všem v IKEM veké díky!!

Zobrazit celou diskusi