Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Supermašina na boj s rakovinou! Unikátní zařízení v Novém Jičíně pomůže více pacientům

Autor: Jiří Krušina, lmk - 
21. prosince 2014
20:59

Pacienti s rakovinou mají novou naději. Tou je nejmodernější lineární urychlovač v novojičínské nemocnici, který ročně ozáří až 2000 pacientů. Podobné zařízení mají nejblíže ve Vídni.

Urychlovač vyšel na 120 milionů korun. Tento typ zařízení byl světu představen teprve letos v létě. „Zařízení umožní ozářit více pacientů při zachování výjimečné mechanické přesnosti, která je nezbytná například při ozařování tumorů mozku. Díky novince dojde ke zkrácení čekací doby a zákrok bude moci podstoupit více pacientů,“ řekla mluvčí novojičínského špitálu Radka Miloševská.

„Přístroj navíc umí provádět stereotaktickou radioterapii, která spočívá v přesném podání vysoké dávky záření do malého cílového objemu,“ pochlubila se šéfka Komplexního onkologického centra nemocnice Nový Jičín Renata Soumarová.

Nový lineární urychlovač dodává požadovanou dávku ozáření dvakrát až osmkrát rychleji, než je možno nejvýkonnějšími současnými metodami.

Jaroslav: Dali mi tu naději

Jaroslav Čevela (76) z Valaškých Klobouků se letos na jaře dozvěděl, že má nádor plíce. „Byl jsem v nemocnici ve Zlíně, ale shodou náhod jsem se dostal do Nového Jičína. Měl jsem naději, protože zdejší onkologii chválí i v Praze,“ zavzpomínal na nejhorší chvíle v životě Jaroslav.

Vše šlo rychle, operace, pak chemoterapie a následně i to ozařování. „Myslel jsem, že to bude můj konec. Opravdu jsem nečekal, že mě vyléčí. Tehdy měli ještě původní urychlovač. Ale i tak jsem zdravý za pár měsíců. Tady ta mašina pomůže hodně lidem,“ dodal dojatý senior.

milofr ( 21. prosince 2014 22:54 )

Hlavně aby to zase nějakej ministr nezakázal jak to udělala před časem Součková

podlesni ( 21. prosince 2014 22:03 )

To se vyplatí draze léčit lidi, nebo by měl být tento přístroj ve všech potřebných zdravotnických zařízeních. Těch peněz mi v celkovém kontextu se stavem v naší republice zas až tak moc nepřipadá. Navíc mám sama rakovinu prasu s metastázemi do jater, kostí a teď už i mozku.....

libor123 ( 21. prosince 2014 21:45 )

 Jen tak dál a houšť. Tak pořádná pochvala všem lékařům.

Zobrazit celou diskusi